Linkovi

Hamid Karzaji ostao nepovređen u napadu grupe naoružanih ljudi tokom vojne parade


Avganistanski predsednik Hamid Karzai preživeo je napad talibanskih paravojnih snaga na vojnu paradi u Kabulu. U tom napadu poginule su najmanje tri osobe, dok ih je osam ranjeno. Funkcioneri i očevici kažu da je puščana vatra otvorena pri kraju izvodjenja nacionalne himne, kad su gosti trebali da sednu, na samom početku ceremonije u centru Kabula.

Stotine prisutnih, uključujući visoke vladine funkcionere i političare, pokušali su da pronadju zaklon čim su čuli pucnjavu. Predsednik Hamid Karzai, ministri kabineta, članovi parlamenta, strane diplomate i vojni komandanti, odmah su evakuisani. Karzai se malo kasnije pojavio na nacionalnoj televiziji apelujući za mir.

Avganistanski predsednik je rekao da su napadači neprijatelji avganistanske bezbednosti i napretka. On je rekao da su ih vojne snage brzo opkolile i uhapsile neke osumnjičene. Talibanski pobunjenici su preuzeli odgovornost za napad, rekavši da im je meta bio predsednik Karzai. Portparol Talibana je istakao da su trojica od šestorice boraca umešanih u napad ubijeni. Ostali su, prema njegovoj izjavi, pobegli. Atentat je pokušan uprkos nezapamćenim merama bezbednosti na vojnoj paradi, kojom je obeležen pad prosovjetske vlade u ruke avganistanskih mudžahedina pre 16 godina. Portparol Ministarstva odbrane je rekao da su svi članovi kabineta i strane diplomate uključujući američkog ambasadora u Kabulu i američkog komandanta medjunarodnih snaga u Avganistanu bezbedni. Predsednik Karzai je preživeo nekoliko pokušaja atentata od kako je došao na vlast, krajem 2001. godine, kad su koalicione snage pod vođstvom Amerikanaca zbacile Taliban s vlasti. Pobunjenici iz redova Talibana su često vršili napade na pripadnike lokalnih i stranih bezbednosnih snaga i najavili su da će ih ove godine pojačati da bi zbacili vladu predsednika Karzaija i proterali strane trupe iz Avganistana.

XS
SM
MD
LG