Linkovi

Kinezi iskazuju nezadovoljstvo kritikama na račun njihove zemlje


Do sada, gnev Kineza najviše je bio upravljen ka Francuskoj, zbog incidenata tokom pronošenja Olimpijske baklje kroz Pariz, ranije ovog meseca. Prošlog vikenda hiljade Kineza protestovalo je ispred 122 robne kuće francuske maloprodajne firme Kerfor, u Kini. Kinezi koji žive u inostranstvu takođe su održavali demonstracije zbog, kako smatraju, nepravednih izveštaja u medijima o njihovoj zemlji.

Kineski nacionalizam proključao je prošlog meseca, pošto su u glavnom gradu Tibeta, Lasi, održane najpre mirne demonstracije protiv kineskih represivnih mera, koje su se ubrzo pretvorile u nasilje i uništavanje imovine. Kada je posle nekoliko dana započelo tradicionalno pronošenje Olimpijske baklje po svetu, to je u mnogim gradovima sveta propraćeno demonstracijama protiv stanja ljudskih prava u Kini i okrutnog načina na koji Kina upravlja Tibetom. Međutim, sada su počele da se javljaju i kontrademonstracije. Predstavnica kineskog Ministarstva inostranih poslova, Đijang Ju, kaže da su kineski demonstranti rešeni da zaštite svoje nacionalne interese.

Patriotski entuzijazam koji ispoljava kineski narod je ”dirljiv“ i ”ohrabrujući“ kaže Đijang Ju.

Međutim, predsednica Kluba stranih dopisnika u Kini i dugogodišnji izveštač magazina Njuzvik, Melinda Liu, smatra da su te demonstracije uglavnom rezultat državne kontrole nad medijima u Kini.

”Ta nacionalistička, pa možda i politički zaslepljena eksplozija, delimično vuče korena iz državne cenzure, strogog kontrolisanja Interneta i selektivnog izveštavanja.“

Očigledno nastojeći da se ne protive osećanjima javnosti, kineske vlasti su relativno blago postupale prema nacionalističkim demonstrantima. Analitičar kineskih prilika iz Pakinga, Rasel Li Mozes, kaže da bi to osećanje moglo da postane opasno ako se dozvoli da predugo ključa ispod površine.

”Vlada rizikuje ako ne suzbije te demonstracije jer, ono što je u suštini protest usmeren protiv stranih snaga, lako bi moglo da se pretvori u pitanje: zašto se kineska vlada ne odupre tome na snažniji način?“

Drugo pitanje je da li će ekstremni nacionalizam u Kini uticati na Olimpijske igre? Profesor filozofije na pekinškom univerzitetu Tsingua, Danijel Bel, nada se da će se do tada raspoloženje Kineza smiriti.

”Ne očekujem da će to potrajati. U svakom slučaju, očekujem da će u vreme Olimpijade biti stavljen znatno veći naglasak na dobro ponašanje i izražavanje dobrodošlice prema strancima.“

Rebeka Mekinon, profesor žurnalizma na Univerzitetu Hong Konga, i bivši šef dopisništva CNNa u Pekingu, kaže da čak ako Kina pokaže prijateljskiji lik, šteta bi mogla da bude dublja i trajnija.

”Kada se Olimpijada završi i uđemo u septembar, Kina bi - zajedno sa svojom javnošću - mogla da se udalji od Zapada i taj jaz bi mogao da se produbi.“

Mekinon dodaje da je jaz stvoren tako što su obe strane pooštrile način na koji posmatraju jedna drugu. Ona kaže da bi ljudi u Kini i na Zapadu trebalo pošteno da razmotre šta se istinski događa u Kini i kako bi Kina trebalo da se odnosi prema ostatku sveta.

XS
SM
MD
LG