Linkovi

Haški tribunal podigao optužnicu protiv Astrita Haraćije i Bajruša Morine


Haški tribunal optužio je bivšeg kosovskog ministra za kulturu, sport i omladinu Astrita Haračiju i njegovog savetnika Bajruša Morinu za nepoštovanja suda zbog zastrašivanja svedoka u procesu protiv nedavno oslobodjenog premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Kako je danas saopštio Haških tribunal, optužnica protiv Haračije i Morine, članova Haradinajevog Komiteta za odbranu, datira od 8. januaa 2008, ali je ona tek danas otpečaćena u Haškom tribunalu. U optužnici koju je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, navodi se da je po nalogu Haraćije, Morina u više navrata ubeđivao zaštićenog svedoka da ne svedoči protiv Haradinaja.

Morina, koji je u to vreme bio jedan od urednika prištinskog lista "Bota Sot", otputovao je po nalogu Haračije u zemlju u kojoj je boravio svedok. Kako se navodi, Morina se 10. i 11. jula 2007. godine sastao sa zaštićenom svedokom, a troškove putovanja je, navodno, platilo kosovsko ministarstvo kulture.

Haški tribunal oslobodio je 3. aprila bivšeg vodju OVK Ramuša Haradinaja i saoptuženog Idriza Baljaja krivice za ratne zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. Trećeoptuženi Ljah Brahimaj osudjen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja zatvorenika.

XS
SM
MD
LG