Linkovi

SAD optužuju Siriju za tajne nuklearne aktivnosti uz pomoć Severne Koreje


Prema saopštenju Bele kuće, Sirija je uz pomoć Severne Koreje gradila tajni nuklearni reactor, koji bi bio osposobljen za proizvodnju plutonijuma. Saopštenje Bele kuće propraćeno je neuobičajenim objavljivanjem fotografija prikupljenih obaveštajnim sredstvima, kao i brifingom za članove Kongresa o -- kako ih Bela kuća naziva -- nedozvoljenim nuklearnim aktivnostima Sirije.

Osvrćući se na pitanje za koje kaže da je od krupnog međunarodnog značaja, Bela kuća je saopštila da je Sirija uz saradnju Severne Koreje razvila i izgradila nuklearni reaktor, koji je najverovatnije uništen u izraelskom vazdušnom napadu prošlog septembra.

“Sa razlogom smatramo da reaktor nije bio namenjen mirnodopskoj nameni, da je tajno građen, i da je nakon izraelskog napada sirijska vlada užurbano nastojala da uništi dokaze o njegovom postojanju,” kaže se u saopštenju u kojem Bela kuća to naziva prikrivanjem istine. U saopštenju se dalje navodi da su Sjedinjene Države pedočile svoje dokaze Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i poziva Sirija da “svetu kaže istinu” o svojim ilegalnim nuklearnim aktivnostima.

Direktor Centralne obaveštajne agencije, Majkl Hejden i drugi zvaničnici su juče informisali članove Kongresa o, kako se navodi, vezi izmedju Sirije i Severne Koreje. Brifinzi i saopštenje Bele kuće dolaze u jeku nastojanja Sjedinjenih Država i ostalih učesnika šestočlanih pregovora sa Severnom Korejom, koji imaju za cilj da se Pjongjang privoli na ispunjenje obaveze da objavi sve podatke o svojim nuklearnim aktivnostima, uključujući širenje nuklearnog oružja.

Članovi američkog Kongresa su juče izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, neopravdano zakasnelog brifinga.

Član Predstavničkog doma Kongrasa, demokrata Geri Ekerman, koji predsedava pododborom za Bliski Istok optužio je adiminstraciju da je pustila informacije u javnost pre nego što je informisala zakonodavce:

“Odjednom, pre brifinga i pre nego što je iko od nas obavešten, jutros su se u novinama pojavile selektivne informacije, koje je dostavila administracija, čak pre nego što su članovi Kongresa i predsednici odbora mogli da ih vide”.

Po rečima republikanskog kongresmena Pita Hekstre, administracija nije pružila uverljiv razlog zbog kojeg je brifing stigao sa zakašnjenjem:

“U pitanju je ozbiljna širenje nuklearnog oružja kako za Bliski Istok, tako i za azijske zemlje koje su možda umešane u to.”

U jučerašnjem saopštenju Bele kuće saradnja između Severne Koreje I Sirije nazvana je opasnom manifestacijom širenja programa za proizvodnju nuklearnog oružja od strane Pjongjanga. Navodi se da je izgradnja nuklearnog reaktora bila “faktor koji je potencijalno mogao da destabilzuje svet i region”. U saopštenju se takođe ističe da je svet sa razlogom zabrinut zbog nuklearnih aktivnosti Irana, koje predstavljaju rizik za stabilnost Bliskog Istoka.

Prema saopštenju Bele kuće, Sjedinjene Države će zajedno sa svojim partnerima u šestočlanim pregovorima sa Severnom Korejom nastojati da uspostave rigorozan proces verifikacije kako bi sve takve nuklearne aktivnosti bile zaustavljene.

XS
SM
MD
LG