Linkovi

Frejzer: Ne verujemo da bi Sporazum sa Srbijom trebalo potpisati pre izbora


Evropska unija bi trebala da prestane sa miješanjem u predizbornu atmosferu u Srbiji, poruka je poslednjeg izveštaja Medjunarodne krizne grupe, koja je uverena da će to osnažiti poziciju nacionalistickih snaga. Uz to, pručuje se Briselu i Vašingtonu da obećani potpis na Sporazum sa Srbijom može doći tek kada Beograd ostvari punu saradnju sa Haškim sudom.Direktor za Balkan Madjunarodne krizne grupe, Sabine Frejzer, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, ne veruje da će se politička klima u Srbiji, a posebno njen stav o Kosovu značajnije promeniti u vremenu nakon izbora. Ona predvidja dva moguća scenarija:

Frejzer: Prvi scenario je da će pobediti radikali i formirati koalicionu vladu, ali tu su i šanse DS-a da pobedi i vlada uz pomoć koalicije. Ono što predvidjamo u našem izveštaju je da , bez obzira ko pobedi, biće koaliciona vlada, u kojoj će dominirati ili radikali ili DS. To svakako znači da će za formiranje koalicije trebati neko vreme, kao i činjenicu da takva vlada neće biti u stanju da značajnije menja bilo šta u politici jer će se zasnivati na kompromisu.

Glas Amerike: Gde je tu uloga evropske strane?

Frejzer: Želeli bi smo da vidimo da se Evropljani ne mešaju direktno u unutrašnje stvari Srbije i da ne pokušavaju da utiču na izborni rezultat. Razumem da neki političari ovde u Briselu žele da vide odredjene ljude kao pobednike izbora, ali sasvim je pogrešno što daju izjave poput: želeli bi smo da ovi pobede, a ovi izgube. To zato što su izbori u Srbiji stvar stanovnika Srbije i koja god vlada dodje nakon izbora, ona će morati da saradjuje sa Briselom.

Glas Amerike: Gde je tu uloga obećanja o skorom potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju?

Frejzer: U izveštaju smo rekli da zaista ne verujemo da bi Sporazum sa Srbijom trebalo potpisati pre izbora i to iz dva razloga: Sporazum bi trebalo potpisati samo u slučaju kada Srbija zaista bude u potpunosti saradjivala sa Hagom, a zaista ne verujem da će se takva promena desiti u par narednih sedmica. Drugi razlog je da sa potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne treba žuriti samo zato da bi se uticalo na rezultat izbora. Sporazum je deo procesa evropskih integracija i u suštini je sada na stanovnicima Srbije da pokažu da li su još uvek zainteresovani za te integracije. Nije na Briselu ni na članicama Unije da pokušavaju na neki način da kupe glasove birača. To je zaista na samim ljudima da odluče.

Evropski su potezi do sada već prilično oslabili šanse demokratske opcije u Srbiji, ukazuje se u izvještaju, uz upozorenje da bi pobjeda radikala na izborima značila, pored ostalog, lošu vijest i za stabilnost regiona.

Frejzer: Naravno, radikali su već dokazali da imaju ultra-nacionalistički stav: tako su tražili za Republiku Srpsku više moći, da treba da organizuje referendum o nezavisnosti od BiH dakle, da- ako radikali pobede, možemo očekivati više tenzija i teškoća u BiH. Sa druge strane, nadam se da se Banja Luka može pokazati kao neko ko razmišlja svojom glavom i da ne treba da ovisi od toga ko je na vlasti u Beogradu. Dakle, verujem da je Banja Luka u stanju da se odupre bilo kakvom pritisku iz Beograda, pa dolazio on i od eventualne nove vlade.

XS
SM
MD
LG