Linkovi

Građani i dalje veruju da će Srbija imati koristi od ulaska u Evropsku uniju


Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani i dalje veruju da će Srbija imati koristi od ulaska u Evropsku uniju.

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je ulazak Srbije u Evropsku uniju važan između ostalog i zato što se pristupni fondovi EU koji se mogu koristiti odmah po potpisivanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju usmeravaju pre svega u one oblasti za koje država najčešće nema novca - u zdravstvo, sudstvo, efikasniji rad plicije, obuku profesora. To je toliko važno životno pitanje da ne mogu da razumem neke ljude u Srbiji koji donose odluke o tome da li Srbija ide u Evropu ili ne, da dovode u pitanje nešto toliko značajno, rekao je Tadić.

I učesnici tribine Evropskog pokreta u Srbiji ocenili su da Srbiji potrebni evropski standardi, a glavna i odgovorna urednica časopisa "Ekonometar" Radojka Nikolić izjavila je tim povodom da Evropa ima uređene institucije i pravila i određene strategije a sve usmerene na razvoj i zaštitu na bolji i duži život. Nema razloga da ljudi u Srbiji nisu orijentisani za nešto što im donosi samo dobro, rekla je Radojka Nikolić.

Predstavljajući najnovije istraživanje javnog mnjenja Centra za slobodne izbore i demokratiju, sociolog Srećko Mihajlović kao najznačajniji rezultat istakao je da je odnos građana prema Evropi glavno pitanje koje diferencira njihov odnos prema strankama, a ne Kosovo. Građanima je veoma važan životni strandard iako političari to pitanje pokušavaju da minimiziriju, rekao je Mihajlović i dodao da građani smatraju da bi Srbija trebalo da uđe u Evropsku uniju jer će od toga imati koristi.

XS
SM
MD
LG