Linkovi

Bramerc u stalnom kontaktu sa evropskim zvaničnicima posle posete Beogradu


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u stalnom je kontaktu sa evropskim zvaničnicima posle posete Beogradu, ali im o saradnji Srbije nije rekao ništa novo, niti različito od izjave date u Beogradu.

To je danas novinarima u Hagu prenela tužiočeva predstavnica Olga Kavran, podsećajući da će detaljnu procenu saradnje Srbije sa Tribunalom Bramerc izneti u izveštaju Savetu bezbenosti UN sredinom juna.

"U redovnim kontaktima sa različitim evropskim zvaničnicima, tužilac Bramerc ne kaže ništa drugačije od onoga što je izjavio u Beogradu", izjavila je Kavranova na redovnom brifingu za novinare.

"Na pitanje koje se stalno postavlja - da li će on podneti izveštaj Evropskoj uniji, mi odgovaramo da tužilac izveštaje podnosi Savetu bezbednosti UN. Detaljna procena saradnje biće u izveštaju Savetu bezbednost koji će tužilac podneti sredinom maja, a u govoru unNjujorku predstaviti sredinom juna", dodala je ona.

Podsećajući da Bramerc pod saradnjom podrazumeva "potragu za beguncima, ali i pristup svedocima i arhivama", Kavranova je napomenula da je Tužilaštvo od vlasti u Beogradu dobilo neke dokumente, a da neke očekuje iduće nedelje.

"Vlasti Srbije obećale su neke dokumente, neke smo dobili, i analiziramo ih, da bismo videli da li je to ono što smo tražili", kazala je predstavnica tužioca.

Punu saradnju sa Haškim tribunalom, Evropska unija je ranije postavila kao uslov za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Pre odlaska sa dužnosti, krajem prošle godine, bivša tužiteljka Karla Del Ponte ocenila je da Srbija ne sarađuje u potpunosti zato što su četvorica begunaca koji su "u njenom dosegu", a naročito Ratko Mladić, još na slobodi.

Većina zemalja EU je, u međuvremenu, dozvolila mogućnost postpisivanja sporazuma sa Srbijom i pre nego što Mladić bude uhapšen, ali se tome još suprotstavljaju Holandija i Belgija.

XS
SM
MD
LG