Linkovi

Prikaz najnovijeg albuma američke legende kantri muzike ”Trubadur“


Skroman, nenametljiv i pouzdan su reči kojima često opisuju legendu američke kantri muzike, Džordža Strejta. Od 1981. godine, taj 55-godišnji Teksašanin prodao je u svetu blizu 70 miliona albuma i osvojio više od 70 značajnih nagrada.

Džordža Strejta često nazivaju i ”Kralj Džordž“ i ”Teksaški trubadur.“ Otkada se pojavio 1981. i odmah ušao na top ten listu svojim hitom ”Unwound,“ još ravno 42 putabio je na vrhu liste kantri singlova koju objavljuje časopis Bilbord.

Uprkos tim fenomenalnim uspesima, Džordž se nikada nije preselio u Nešvil, u Tenesiju, grad koji se smatra svetskom prestonicom kantri muzike. Umesto toga, još živi u svojoj rodnoj državi Teksas, u kojoj ima kuću i ranč. Kada je kod kuće, zajedno sa svojim sinom, Džordžom mlađim, vežba svoj omiljeni sport - hvatanje goveda lasom. Kao član Profesionalnog udruženja rodeo kauboja svake godine vodi takmičenje u bacanju lasa.

Album pod nazivom ”Trubadur“ je njegov 25. po redu, a 19. koji se našao na vrhu top liste. Istovremeno to je Džordžov treći album na vrhu Blilbordove liste od 200 najpopularnijih album svih žanrova muzike. Iako su neke od numera na njemu tipične kantri pesme sa jakim primesama popa, ima i onih u ritmu kalipsa, kantri roka i vestern svinga.

Numeru West Texas Town, koju slušamo, snimio je u duetu sa Dinom Dilonom, koautorom četiri pesme na ovom albumu. Među gostima je i Pati Lovles, koja sa Džordžom Strejtom peva numeru House of Cash, napisanu u znak sećanja na požar koji je 2007. uništio kuću pokojnog Džonija Keša.

Jedna američka satelitska radio stanica posvetila je jedan od svojih kanala Džordžu Strejtu do kraja maja. Na njemu ljubitelji mogu da slušaju sve numere iz Džordžove bogate karijere duge tri decenije, kao i ekskluzivne intervjue i izjave novijih kantri zvezda koje govore o njegovom uticaju na kantri muziku.

Prvi singl sa albuma ”Trubadur“ odmah po objavljivanju našao se na 19. mestu kantri top ten liste, najvišem početnom mestu u njegovoj karijeri.

XS
SM
MD
LG