Linkovi

Holandija i dalje protiv potpisivanja SSP sa Srbijom


Nastavlja se iznošenje različitih stavova o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, iako nije izvesno da će taj Sporazum biti ponuđen Srbiji na potpisivanje pre izbora 11. maja.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora Skupštine Holandije Henk Jan Ormel izjavio je u Beogradu da se njegova zemlja i dalje protivi potpisivanju Sporazuma sa Srbijom zbog nesaradnje sa Hagom, a njegov sagovornik predsednik Saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić rekao je da su male šanse da se Sporazum potpiše. Razgovori su teški, manje su šanse da potpišemo Sporazum pre izbora, rekao je Ljajić i upozorio da ne treba podizati očekivanja ljudi, mada još postoji neka šansa.

I vicepremijer tehničke Vlade Božidar Đelić smatra malo verovatnim da će Srbija potpisati Sporazum sa EU pre izbora 11. maja i posle razgovora sa evropskom komesarkom za regionalnu politiku Danutom Hibner izražava očekivanje da će Srbija do kraja 2008. dobiti status kandidata za članstvo u EU.

S druge strane, odlazećeg premijera Vojislava Koštunicu ne interesuje stav Holandije, već on ponavlja ocenu da bi potpisivanje Sporazuma bilo istovremeno i priznanje nezavisnog Kosova. I Koštuničin koalicioni partner Velimir Ilić najavio je da će nova Vlada i Parlament, ako u njima narodnjačka koalicija bude imala većinu, poništiti eventualno potpisivanje Sporazuma sa Evropskom unijom pre izbora 11. maja.

A ministar pravde Dušan Petrović rekao je da će Srbija potpisati Sporazum onog trenutka kad u Briselu bude doneta odluka da se Beogradu ponudi na potpis taj sporazum.

XS
SM
MD
LG