Linkovi

Buš tvrdi da ekonomija nije u recesiji, dolar opet u padu


Predsjednik Džordž Buš tvrdi da ekonomija Sjedinjenih Država nije u recesiji, ali priznaje da je rast najveće svjetske privrede usporen.

Američki predsjednik se obratio novinarima nakon razgovora sa predjsednikom Meksika Felipeom Kalderonom i kanadskim premijerom Stevenom Harperom u Nju Orlansu.

Trojica državnika su tako održala samit čija je glavna tema bio trgovinski sporazum NAFTA, koji mnogi u Americi krive za gubitak radnih mjesta.

Predsjednik Buš je istovremeno kazao da je zabrinut zbog visokih cijena nafte i benzina koje opterećuju radničku klasu.

Predsjednik je to kazao pošto je barel sirove nafte poskupio na rekornih više od 119 dolara, a dolar pao na najniže grane u poređenju sa eurom, koji je dostigao 1.6 dolara posloje izvještaja da bi Evropska banka mogla da snizi ključne kamatne stope.

Istovremeno, podaci sa tržišta stambenih nekretnina u SAD ukazuju da se situacija pogoršava. Cijene kuća opadaju, u prosjeku 7 odsto u odnosu na lani, ali se prodaja nekretnina ne povećava.

Razlog za to je i činjenica da banke pokušavaju da prodaju kuće pod hipotekom, preuzetih od bivših vlasnika koji nisu mogli da isplaćuju stambene kredite.

XS
SM
MD
LG