Linkovi

Savjet bezbjednosti UN podijeljen u vezi sa srpskim izborima na Kosovu


Savjet bezbjednosti i dalje je podijeljen u vezi sa statusom Kosova, što je uzrok i različitih viđenja članica Savjeta u odnosu na odravanje srpskih parlamentarnih i lokalnih izbora narednog mjeseca.

U obraćanju novinarima nakon sjednice na kojoj je, iza zatvorenih vrata razmatran kvartalni izvještaj Generalnog sekretara UN o situaiciji na Kosovu, američki ambasador Zalmaj Halilzad kazao je da bi Srbija trebalo da razmotri svoju poziciju o održavanju izbora 11. maja i na Kosovu.

"Vjerujemo, a to sam rekao i direktno predsjedniku Tadiću, ne bi trebalo da se održe na Kosovu, da neće biti legitimni i da je to potvrdio i šef misije UN Joahim Riker. Ići u tom pravcu ne bi bilo od pomoći”, kaže Halilzad.

Britanski ambasador Džon Sojers ponovio je Halilzadov stav, ističući da London od službenog Beograda očekuje da promijeni odluku o organizovanju izbora.

Međutim, saveznik Srbije – Rusija, ne vidi zašto se izbori ne bi održali i na Kosovu. Ambasador Vitalij Čurkin kaže da Moskva "vjeruje da Srbi imaju svako pravo da organizuju parlamentarne i opštinske izbore”.

Šef UNMIK-a Joahim Riker kazao je da bi organizacija lokalnih izbora bila u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti.

Savjetu bezbjednosti obratili su se tokom zasijedanja i predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Kosova Hašim Tači.

Nakon sjednice, Tadić je novinarima rekao da je Beograd spreman da sa UN razgovara o kontroverznim izborima.

“Spremni smo da razgovaramo sa UNMIK-om o lokalnim izborima. U vezi sa parlamentarnim izborima nema problema. Spremni smo da razgovaramo i tražimo rješenje”, kazao je Tadić.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da njegova vlada poštuje pravo svima da imaju dvojno državljanstvo, ali da bi organizovanje lokalnih izbora na Kosovu od srane Srbije bilo nelegitimno.

Kosovo je od jednostranog proglašenja nezavisnosti priznalo 38 država. Srbija je u više navrata saopštila da to nikada neće učiniti.

XS
SM
MD
LG