Linkovi

Izbori u Pensilvaniji ključni za budućnost kampanje senatorke Hilari Klinton


Demokratski predsedički kandidati, Hilari Klinton i Barak Obama, suočavaju se danas na izborima u Pensilvaniji koji bi mogli da budu odlučujući.

Uoči izbora dvoje kandidata upućuju poslednje pozive svojim pristalicama da izađu na birališta. Na skupu u gradu Skrentonu, senatorka Klinton govorila je o ratu u Iraku i stanju američke privrede.

”Moramo da vratimo naše vojnike kućama i da se pobrinemo za naše veterane. Moramo da napravimo zaokret u ekonomiji i učinimo da počne da otvara dobra radna mesta za vredne ljude, poput ovih ovde.“

Za to vreme, senator Barak Obama izjavio je za jednu radio stanicu u Pitsburgu da očekuje tesan rezultate.

”Imali smo žestoku trku ovde u Pensilvaniji. Senatorka Klinton je očigledno imala veliku prednost. Bila je 20 poena ispred nas, a mi smo pokušavali da to smanjimo i uživali smo sprovodeći kampanju. Ne predviđam da ću pobediti, ali predviđam da će rezultat biti tesan i da ćemo proći mnogo bolje nego što se očekuje.“

Najnovije ankete daju senatorki Klinton prednost od 5 do 10 procenata. Međutim, Obama je poslednjih nedelja morao da se brani zbog veze sa svojim bivšim kontroverznim pastorom kao i zbog svoje nedavne izjave da su birači po malim mestima u Pensilvaniji ozlojeđeni i da se zbog toga okreću oružju i religiji.

Međutim, politički stručnjaci kažu da je Hilari Klinton u težoj situaciji. Analitičar Stjuart Rotenberg kaže kako ona očekuje krupnu pobedu nad Obamom, koja bi ubedila uticajne demokrate da bi ona trebalo da ostane u trci sve do kraja primarnih izbora i stranačkih skupova, u junu.

”Ona zaostaje u broju delegata, kojih je sada sve manje na raspolaganju. Superdelegati se opredeljuju što znači da bi ona morala da promeni psihologiju demokratske trke, da promeni njenu dinamiku i da pokrene pitanja o tome kolike su šanse senatora Obame da pobedi svog republikanskog rivala.“

Obama vodi u broju opredeljenih stranačkih delegata i u broju država u kojima je pobedio. Ali Hilari Klinton je pobedila u svim gušće naseljenim državama osim Obamine države Ilinoj.

Kako izgleda, ni jedno od njih dvoje neće biti u stanju da osvoji nominaciju bez pomoći takozvanih superdelegata - neopredeljenih stranačkih aktivista i funkcionera - koji će glasati na konvenciji Demokratske stranke, u avgustu, u Denveru.

Dok je pažnja javnosti usmerena na trku demokrata, verovatni republikanski kandidat, senator Džon Mekejn, obilazi zemlju u nastojanju da privuče još neopredeljene glasače na svoju stranu.

XS
SM
MD
LG