Linkovi

Shefer zatražio da Skoplje reši spor sa Atinom oko imena države


Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer, zatražio je od Makedonije da na vreme reši spor sa Grčkom oko zvaničnog naziva države, da bi mogla da počne pripreme za ulazak u alijansu u julu, zajedno sa Albanijom i Hrvatskom, ističući da je optimista kada je u pitanju pronalaženje rješenja.

Podsetimo da je Grčka blokirala taj proces na nedavnom samitu NATO-a u Bukureštu. De Hop Shefer je posle razgovora u Skoplju sa makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim i ministrom inostranih poslova Antonijom Milošoskim, kazao da su njegove lične ambicije da vidi Makedoniju u NATO-u.

Mislim da su evroatlanske integracije ključne za bezbednost i stabilnost u ovom regionu i ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da ostvarim ovu ambiciju-istakao je visoki zvaničnik alijanse. Shefer je izrazio nadu da će prevremeni parlamentarni izbori u toj zemlji biti slobodni i fer i da će novoizabrana vlada biti sposobna da nastavi pregovore.

Makedonski predsednik zatražio je od visokog zvaničnika NATO-a da u Briselu prenese poruke da Makedonija ostaje posvećeno cilju da što pre postane ravnopravna članica Alijanse,ali da nije spremna da to učini po cenu sopstvene destabilizacije.

XS
SM
MD
LG