Linkovi

Ljajić očekuje da Holandija ne blokira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju


U Beogradu je objavljeno da će predstavnici holandskog Ministarstva spoljnih poslova razgovarati sa zvaničnicima Srbije.U Nacionalnom savetu za saradnju sa Haškim tribunalom od holandskih zvaničnika očekuju poruku na koji će način postupiti vlada u Hagu i hoće li i kako omogućiti Srbiji da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre izručenja preostalih haških optuženika.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić smatra da je reč o kljčnoj poseti i izražava uverenje da se Holandija neće protiviti potpisivanju Sporazuma, nego da će ostati samo pri čvrstom uslovljavanju. Holandski stav uglavnom deli i Belgija, dok najveći broj zemalja EU smatra da bi trebalo sagledati mogućnost da se eventualnim potpisivanjem Sporazuma pruži jasna podrška demokratskim snagama i građanima u Srbiji koji se u većini zalažue za uključivanje zemlje u redove evropske dvadesetsedmorice.

Tim povodom, odlazeći premijer Vojislav Koštunica ocenio je da potpisivanje sporazuma sa Evropskom unijom nije u državnom i nacionalnom interesu Srbije, jer će se tumačiti kao njen potpis za nezavisnost Kosova.

A ministri spoljnih poslova Slovačke i Srbije Jan Kubiš i Vuk Jeremić saglasili su se da Srbija treba da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Slovačka bi volela da Sporazum sa Srbijom bude potpisan odmah, to je važan korak koji bi dao Srbiji i EU šanse da bolje rade zajedno, rekao je Jan Kubiš.

Ministar Jeremić je rekao da potpisivanje tog sporazuma ni na koji način ne znači odustajanje od prvog osnovnog državnog prioriteta očuvanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta zemlje. Ako se opredelimo za EU, za četiri godine bićemo punopravni članovi, potpisivanje sporazuma je važan tehnički korak, ali daleko važniji politički, strateški, referendumski korak jeste politički izbor koji će građani napraviti 11. maja, rekao je Jeremić.

XS
SM
MD
LG