Linkovi

U Rimu u toku trodnevni skup o rekornim cenama nafte


U Rimu je u toku trodnevni sastanak međunarodnog energetskog foruma, ministara energetike iz zemalja bogatih naftom i direktora međunarodnih naftnih kompanija. Sastanak se održava u momentu kada je cena sirove nafte dostigla rekordno visoki iznos.

Učesnici samita u Rimu izgleda da se ne slažu oko toga šta je uzrok porasta cene nafte. Direktor Međunarodne agencije za energetiku, Nobuo Tanaka, upozorio je da su trenutne cene, koje povremeno dostižu rekordni iznos od 117 dolara po barelu, previsoke za sve potrošače, a da su time posebno pogođene zemlje u razvoju.

Govoreći na Međunarodnoj konferenciji za energetiku, koja se održava svake druge godine, Tanaka je istakao da su za povećanje kapaciteta proizvodnje nafte potrebni bolja inftastruktura i stabilnija politika u zemljama proizvođačima i istakao potrebu novih ulaganja.

Međutim zemlje članice OPEK-a smatraju da povećanje proizvodnje ne bi imalo nikakvog uticaja na cene. Iranski ministar naftne industrije, Golam Husein Nozari, kaže da se proizvodi više nego dovoljno nafte, ali da na cenu utiču drugi faktori poput vrednosti dolara.

Generalni sekretar OPEK-a, Abdula Salem al-Badri, ranije je izjavio da su članice spremne da povećaju proizvodnju ako su visoke cene uzrok nestašica, ali da on sumnja da su cene vezane za prizvodnju.

”Opšte mišljenje je da sadašnja cena nafte nema nikakve veze sa ponudom i potražnjom.“

Al- Badri je rekao da povećanje proizvodnje neće rešiti problem porasta cena i da je to samo jedan od mnoštva faktora, dok su drugi naveli političku situaciju, tržišne špekulacije, pitanja radnih odnosa i prirodne katastrofe.

Svoja strahovanja izneo je i bivši italijanski premijer Romano Prodi.

Prodi kaže da je u pitanju konflikt između hrane i goriva koji ima katastrofalne socijalne posledice i da vlade ne bi smele da skrštenih ruku posmatraju šta se događa.

XS
SM
MD
LG