Linkovi

Internet kompanije će pokušati da prodaju osetljivih predmeta svedu na minimum


Pred jednim pododborom američkog Kongresa nedavno se moglo čuti svedočenje da se osetljiva tehnologija za izradu aviona i raznorazni delovi ukradeni iz vojnih skladišta mogu kupiti na internet sajtovima poput eBay-a i Krejgs liste. Vladina kancelarija za odgovornost, nestranačka istražna služba američkog Kongresa objavila je detaljni izveštaj o tome.

Američki vojnici se međusobno identifikuju uz pomoć noćnih vizira i pulsirajućih infracrvenihlampica na uniformi. Te naprave bi trebalo da budu dostupne samo američkim vojnicima, međutim vladini inspektori nedavno su to i druge osetljive predmete kupili preko interneta.

”Koristili smo lažna imena, dali broj kreditne kartice, poštanski broj i broj telefona. Kupovali smo uglavnom preko e-Bay-a,” kaže specijalni istražitelj Gregori Katc.

U istrazi koja je već rezultirala nekim hapšenjima,pomaže i tim e-Bay-a.

”U maju 2007. jedna osoba je osuđena zbog ilegalnog izvoza delova za F-14 u Iran. Prilikom pretresa njegove kuće zaplenjeno je više od 13 hiljada delova za avione. U Septembru 2007, jedan zastavnik američkog vazduhoplovstva priznao je krivicu za krađu vojnih noćnih vizira radi prodaje u inostranstvu. To su samo neki od stotina slučajeva povezanih sa prodajom osetljive vojne opreme“, dodaje Kac.

U vladinom izveštaju navode se drugi osetljivi predmeti, koje je lako naći na internetu, kao što su kompletne borbene uniforme, pancirni prsluci, delovi za helikoptere i osetljivi noćni viziri.

”Ti viziri su od ključne važnosti u noćnim borbama, zato što imaju veoma osetljivi optički sensor, koji omogućava američkim vojnicima u Iraku i Avganistanu da razlikuju svoje od neprijateljskih boraca“, priča Kac.

Demokratski kongrasmen Džon Tirni predsedava kongresnim pododborom, koji je tražio istragu.

“Američkim poreskim obveznicima se to ne sviđa, a i mi naravno ne želimo da osetljivi predmeti dođu u ruke naših neprijatelja“, kaže kongresmen Tirni.

Internet kompanije kažu da će pokušati da prodaju osetljivih predmeta svedu na minimum, ali navode da se mnogi od tih predmeta nalaze u slobodnoj prodaji, na tržištima vojne opreme širom sveta.

XS
SM
MD
LG