Linkovi

Džozet Širen: Visoke cene hrane ugrožavaju stabilnost zemalja širom sveta


Svetski program za hranu ponovo je apelovao na razvijene zemlje da povećaju donacije kako bi se rešila kriza koju izaziva sve skuplja hrana. Zvaničnici te agencije Ujedinjih nacija zahtevaju dodatnih 265 miliona dolara, nakon što su samo prošlog meseca zatražili pola milijarde.

Izvršni direktor Svetskog programa za hranu, Džozet Širen, kaže da kombinacija faktora, koja je izazvala rast cena hrane, preti da izazove svetsku krizu. Ona ističe da su cene hrane, koju program kupuje radi distribucije, porasle više od 50 odsto za manje od godinu.

“Bez dodatnih donacija, sve aktivnosti programa mogle bi biti smanjene za 40 odsto u narednim mesecima. Zato smo svetu uputili ovaj hitni apel.”

Širen navodi da visoke cene hrane ugrožavaju stabilnost zemalja širom sveta.

“Svetska banka procenjuje da će zbog sve viših cena hrane 100 miliona ljudi biti primorano da živi u još ekstremnijem siromaštvu, dok će u 33 države postojati rizik od nestabilnosti.”

Direktor Svetskog programa za hranu smatra da je porast cena hrane izazvalo pet faktora. Kao prvi, ona navodi ekonomski bum u zemljama u razvoju zbog koga je povećana globalna potražnja za hranom. Troškove proizvodnje i transporta hrane, kako ističe, povećavaju i rekordne cijene nafte. Treći razlog je povećana potražnja za bio-gorivom, a četvrti nepovoljne vremenske prilike koje su uticale na ovogodišnju žetvu. Širen ističe i da je hrana manje dostupna zbog trgovinskih i berzanskih ograničenja. Predsednik Buš je cilju rešavanja krize uputio pomoć u hrani vrednu 200 miliona dolara, dok Kongres razmatra usvajanje dodatnog zakona o potrošnji kako bi se zadovoljile hitne potrebe. Francuski predsednik Nikolas Sarkozi najavio je da će njegova zemlja udvostručiti pomoć zemljama u razvoju, na oko 100 miliona dolara za ovu godinu. Takođe je zatražio od vlada, privatnog sektora i banaka širom sveta da rade zajedno kako bi se rešila kriza izazvana visokim cenama hrane.

XS
SM
MD
LG