Linkovi

Čelnici SAD i Južne Koreje nadaju se da će nuklerani arsenal Pjongjanga biti eliminisan


Predsednik Buš i njegov južnokorejski kolega, predsednik Li Mjung-bak nadaju se da će Pjongjang obelodaniti detalje svog nukleranog programa, shodno sporazumu iz 2007. godine. Severna Koreja kasni sa spomenutim podacima puna tri meseca. Predsednik Buš je lidera Južne Koreje ugostio u predsedničkom odmaralištu u Kemp Dejviu, nadomak Vašingtona.

Predsednik Li je ocenio da je neophodno stpljenje međunarodne zajednice u vezi sa severnokorejskim nuklernim programom, da neće biti lako primorati Pjongjang da se odrekne nukleranog arsenala, ali da je to moguće.

Dvojica predsednika su u Kemp Dejvidu potvrdili privrženost multi-lateralnim naporima da se ukloni severnopkorejski nuklerani arsenal. Predsednik Li kaže da su njegova zemlja, SAD, Japan, Kina i Rusija odlučni da taj cilj ostvare.

"Potvrdili smo još jednom da ni pod kojim uslovima Pjongjang ne može posedovati nuklerno oružje. Saglasili smo se da je potrebno sarađivati u okviru šestostranih pregovora kako bi nuklerani arsenal Severne Koreje bio eliminisan što pre."

Pjongjang se na osnovu sporazuma koji su predstavnici šest država potpisali u decembru prošle godine obavezao da će do detalja prezentovati sve aktivnosti u okviru državnog nuklearnog programa, uključujući i procese obogaćivanja radioaktivnih materijala i proliferaciju. Zauzvrat je Sevrnoj Koreji ponuđen paket ekonomskih i političkih ustupaka i olakšica.

Svoje obaveze, Severna Koreja, još nije ispunila, a predsednik Buš kaže da Kim Džong IL možda pokušava da proveri odlučnost međunarodne zajednice.

"U netransparentnim društvima gde nema slobodne štampe i opozicije, teško je reći šta se dešava. On je deklarisao namjere i sada testira jedinstvo ostalih pet učesnika u pregovorima."

Predsednik Buš se našao na udaru kritike i iz redova svoje, republikanske stranke. Među kritičarima je i bivši ambasador u UN, Džon Bolton, koji optužuje administraciju da je kapitulirala pred Pjongjangom koji nije ispunio obaveze iz sporazuma.

Predsednik Buš kaže da je na Severnoj Koreji ostalo da ispuni obećano.

"Dali su obećanja i mi ćemo proceniti da li su ona ispunjena. Sa partnerima ćemo pogledati da li je severnokorejska deklaracija nuklearnih aktivnosti potpuna, da li se može verifikovati i onda ćemo odlučiti o realizaciji naših obaveza."

Predsednik Buš kaže da bi trebalo sačekati i videti šta će Pjongjang učiniti pre nego se donese konačan zaključak. U nedelju, Vašington šalje poseban tim u Severnu Koreju na dodatne razgovore o kontroverznoj deklaraciji.

Predsednik Buš je na istoj konferenciji za novinare rekao da očekuje da Kongres odobri sporazum o slobodnoj trgovini sa Južnom Korejom, rekavši da je svom kolegi po funkciji rekao da je to jedan od prioriteta administracije.

XS
SM
MD
LG