Linkovi

Buš veruje da će paket stimulativnih ekonomskih mera pokazati rezultate u julu


Predsednik Sjedinjenih Država Džordž Buš uveren je da će, paket stimulativnih ekonomskih mera, koji obuhvata poreske olakšice i povraćaj poreza početi da daje rezultate tokom jula.Predsednik Buš kaže da nema sumnje da Amerikanci osećaju posledice posustajanja ekonomije.

"Poslodavci i biznisi trpe zbog visokih cena energije i skupe zdravstven zaštite. Radnici i njihove porodice strahuju zbog problema na više strana – od plaćanja stambenih zajmova do cena hrane i goriva. Ovo je teško vreme za Ameriku”.

Predsednik je pred vlasnicima malih preduzeća na skupu u Vašingtonu izrazio očekivanje da će se američka ekonomija oporaviti. Rekao je da je njegova administracija predvidela problem i da je zajedno sa zakonodavcima u Kongresu odobrila paket stimulativnih mera, vredan 152 milijarde dolara, kako bi se sprečila recesija.

Predsednik je spomenuti zakon potpisao u februaru, ali povraćaj poreza za oko 130 miliona domaćinstava neće stići ni do kraja maja. Buš, stoga, kaže da se efekti plana mogu očekivati početkom trećeg kvartala – u julu mesecu.

Visoke cene benzina i hrane utiču na pad prometa u maloprodaji, a američka ekonomija izgubila je 80.000 radnih mesta u prva dva meseca ove godine. Tekući problemi inače samo prate krizu u sektoru nekretnina.

Mnogi Amerikanci su kupili kuće kreditima sa niskom početnom kamatnom stopom, koja se vremenom uvećavala, što ih je onemogulio da isplaćuju hipoteke. Mnogi su ostali bez svojih kuća.

Loše investicije, upravo u sektoru stambenih nekretnina, koštale su najveću ovdašnju banku Citigroup pet milijardi dolara. Citigroup najavljuje da će smanjiti troškove rada i otpustiti devet hiljada zaposlenih.

Nisu se proslavili ni drugi giganti Vol Strita, poput Meril Lyncha čiji je profit pao 69 odsto u poslednja tri kvartala. U naredna tri meseca ta investiciona banka će otpustiti tri hiljade svojih radnika.

XS
SM
MD
LG