Linkovi

Ovih dana pažnju američke javnosti i medija privlači slučaj poligamističke sekte


Ovih dana pažnju američke javnosti i medija privlači slučaj poligamističke sekte - jednog od fundamentalističkih ogranaka mormonske crkve, sa čijeg ranča u Teksasu su lokalne vlasti sklonile 416 dece. Nakon dugog i haotičnog prvog dana, u Teksasu je danas nastavljena sudska rasprava o dodeli starateljstva nad odvedenom decom.

Jučerašnja maratonska rasprava o starateljstvu u sudu u teksaškom gradu San Anđelo okončana je u asnim večernjim satima. Nil Karlinski, novinar Mreže ABC

«Da li mislite da je riječ o pravednom suđenju?»

«Ne znam ništa o suđenju. Samo želim našu djecu i smatram da nije fer što su ih odveli.» Kaže pripadnica sekte.

Saslušanju je prisustvovalo više od 60 pripadnika poligamističke sekte i nevjerovatnih 400 advokata, koji su borili da privuku pažnju sudije.

Pripadnica sekte: Volim svoju djecu i želim ih natrag.

Nil Karlinski: Da li ste zabrinuti za djecu?

Pripadnik sekte: Želeli bismo da nam vrate decu.

Socijalna radnica koja je ispitivala djecu posvjedočila je da postoje dokazi da su i trinaestogodišnjakinje rađale djecu. Nadzornica službe za zaštitu djece Endži Vos kazala je u sudnici da nije bilo starosne granice za udaju i da su majke htjele da imaju što je moguće više djece. Takođe je istakla i da su dječaci odgajani da budu prestupnici. Kada se uzme u obzir činjenica da je svako od 416 djece zastupao po jedan advokat, onda i ne čudi što je jučerašnji dan u sudnici prema mišljenju mnogih bio prilično haotičan.

«Gdje je 400 advokata, tu je i trostruko više mišljenja. To vam garantujem.»

Zastupnici države su tokom saslušanja priložili i dokument, zaplijenjen tokom racije na ranču, pod nazivom Biskupov zapisnik, u kome se nalaze imena bračnih parova i što je najvažnije njihove godine. Pojedine žene imale su samo 16 godina, dok je jedan pripadnik sekte imao 22 supruge. Portparol porodica sa ranča međutim kaže da je suđene nepravedno.

«I dalje smatram da je ovakva vrsta sudske rasprave veoma komplikovana, jer ima previše advokata i zainteresovanih strana koje žele da njihovi slučajevi budu odmah riješeni.»

Ovaj slučaj dodatno otežava i zahtjev države da se urade DNK testovi djece kako bi se utvrdilo ko su im roditelji.

XS
SM
MD
LG