Linkovi

UN: Papa Benedik XVI pozvao sve države da zaštite i poštuju ljudska prava


Govoreći o značaju dijaloga, diplomatiji i ljudskim pravima, Papa Benedikt XVI kazao je da je svaka država dužna da zaštiti živote i prava svojih građana, kao i da ih sačuva od posljedica humanitarnih kriza, bez obzira da li su je izazvale prirodne nepogode ili ljudi.

Papa se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na francuskom i engleskom.

“Ukoliko države nijesu u stanju da pruže takvu zaštitu, onda bi trebalo da interveniše međunarodna zajednica koristeći sva pravna sredstva propisana poveljom Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim dokumentima.”

Ukoliko je međunarodna akcija u skladu sa tim principima, istakao je Papa, onda je ne bi trebalo posmatrati kao neovlašteno nametanje rješenja, kojim se ograničava suverenitet zemlje.

“Stvarnu štetu u stvari uzrokuju ravnodušnost i izostanak intervencije.”

Poglavar Rimokatoličke crkve naveo je i da međunarodna zajednica mora da pronađe način da spriječi i riješi konflikte koristeći sva moguća diplomatska sredstva ili ohrabrujući čak i najmanji znak spremnosti na dijalog ili želje za pomirenjem. Konstatujući da se ove godine obilježava 60 godišnjica usvajanja univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Papa je kazao da je poštovanje ljudskih prava najefikasniji način eliminisanja nejednakosti među državama i socijalnim grupama, kao i jačanja bezbjednosti.

“Žrtve očaja i teškog života, čije dostojanstvo ugrožava nekažnjivost, postaju lak plijen zagovornika nasilja i onda i same krše mir.”

Papa je zaključio i da poštovanje ljudskih prava podrazumjeva i pravo na slobodu ispovjedanja. Poglavar Rimokatoličke crkve posjetio je Ujedinjene nacije tačno godinu nakon što je u Vatikanu razgovarao sa generalnim sekretarom svjetske organizacije Ban Ki Munom. On je istakao da je današnja posjeta pokazuje poštovanje Svete stolice prema UN i njenom radu.

Prije nego što je napustio salu Generalne skupštine, Papa Benedikt XVI pozdravio je prisutne na šest zvaničnih jezika Ujedinjenih nacija. Papa je danas posjetio i katoličku crkvu Sveti Josip i jevrejsku sinagogu Park East.

XS
SM
MD
LG