Linkovi

Doris Pak: Održavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu neprihvatljivo


Šestočlana delegacija Evropskog parlamenta, koju predvodi Doris Pak, doputovala je u dvodnevnu posetu Kosovu, tokom koje se susrela sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdijuom i šefom UNMIK-a Joahimom Rikerom.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu izjavila je nakon susreta sa zvaničnicima u Prištini da je održavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu neprihvatljivo.

“Jasno je da rezolucija 1244 ne dozvoljava održavanje lokalnih izbora. Ne govorim o parlamentarnim, već o lokalnim izborima. Takvi izbori nisu prihvatljivi.”

Ujedinjene Nacije već su upozorile Beograd da bi se održavanjem lokalnih izbora na Kosovu prekršio mandat UN-a, te da UNMIK jedini ima pravo da organizuje izjašnjavanje građana.
Pakova je danas u Prištini pohvalila kosovsku vladu zato što, kako je navela, vodi računa o svim građanima.

“Smatram da je kosovska vlada pokazala uzdržanost i brigu za sve građane Kosova. Skupština je takođe usvojila važan dokument, ustav koji je namenjen svim stanovnicima Kosova.”

Kosovski predsednik je nakon susreta sa visokim evropskim zvaničnikom, govorio o budućim planovima Kosova.

“Pružili smo garancije za razvoj Kosova i naročito za poštovanje prava manjina. Želimo da imamo demokratsku državu za sve građane. Naša budućnost je u integraciji u evroatlanske strukture.”

Delegacija Evropskog parlamenta, bi tokom posete Kosovu, trebalo da se sastane i sa predsednikom parlamenta Jakupom Krasnićijem i premijerom Hašimom Tačijem.

XS
SM
MD
LG