Linkovi

Vlada Crne Gore: Za prevođenje propisa EU do 2012. deset miliona evra


Crnogorska Vlada planirala je da do 2012. za prevođenje propisa Evropske unije potroši deset miliona EUR, ali se nada da će, ako se dogovori o podjeli posla sa Hrvatskom, Srbijom i Bosnim i Hercegovinom ta suma biti manja.

U nacrtu Nacionalnog plana za integraciju (NPI), strateškog dokumenta koji u narednih pet godina predviđa sve korake koje treba učiniti da bi Crna Gora usaglasila svoj sa sistemom EU i bila spremna za članstvo, Vlada je predvidjela visoku sumu za prevođenje propisa EU.

Za prevođenjetih pravnih propisa EU, imajući u vidu da u ovom momentu postoje samo preliminarne naznake za saradnju više zemalja regiona na ovom pitanju, po procjenama eksperata Unije potrebno je obezbijediti oko deset miliona EUR, od čega sedam miliona za prevođenje, stručnu i pravnu redakturu, a do tri miliona za koordinaciju i obuku stručnog osoblja i informatičku podršku, piše u NPI.

Ipak, u Vladi računaju da će svake godine dobiti po pola miliona EUR iz stranih izvora, kao i da se značajan dio novca, ipak, može pokriti iz regionalnih inicijativa, o čemu je potrebno intenzivirati pregovore.

Prošle jeseni potpredsjednici Vlada Crne Gore i Srbije Gordana Đurović i Božidar Đelić pokrenuli su takozvanu Miločersku deklaraciju, koja je predviđala da Srbija, BiH, Hrvatska i Crna Gora, s obzirom na to da je riječ o suštinski istom jezičkom području, podijele posao i prevode samo pojedine djelove Akija.

Slovenačko Predsjedništvo Evropske unije u stalnom je kontaktu sa crnogorskom Vladom u vezi sa predajom aplikacije za status kandidata u Uniji, ali sada ne može saopštiti svoj konačan stav o tome, rekla je portparol Predsjedništva Maja Kocijančić.

Ona je ponovila da Slovenija podržava evropske integracije Crne Gore, ali je rekla da mogunost predaje aplikacije do juna ipak nije zvaničan stav te zemlje.
"Vidjećemo šta će biti u narednom periodu, ali za Crnu Goru je osnovno da se posveti reformama na terenu, ne da razmišlja o datumima", kazala je Kocijančić.

XS
SM
MD
LG