Linkovi

Kafein pomaže koži da se liši štetnih ćelija pre no što postanu kancerogene


Možda i vaša koža ima slične potrebe. Naučnici su naime otkrili da kafein pomaže koži da se liši štetnih ćelija pre no što postanu kancerogene. Kafein u kafi ili čaju pomaže da ostanemo budni, a istraživači tvrde da ista supstanca može da pomogne organizmu da se liši kancerogenih ćelija kože. Pol Ngiem, sa medicinskog fakulteta države Vašington:

«Nakon sprvođenja nekoliko eksperimenata čini se da kafein može selektivno da uništava oštećene ćelije.»

Pol Ngiem sa Univerziteta države Vašington član je istraživačkog tima koji je izložio miševe ultra violetnim zracima i potom im namazao kožu losionom koji sadrži kafein. U tekstu objavljenom u časopisu koji se bavi istraživanjem raka tim je naveo da su miševi čija je koža tretirana kafeinom izgubili dvostruko više oštećenih ćelija nego pod normalnim okolnostima.
«Takodje je primećen manji broj dugoročnih promena nastalih izlaganjem ultravioletnim zracima poput bora i sličnih promena na koži.»

Ngiem dodaje da kafein po svemu sudeći delimično blokira protein u kožnim ćelijama koji obezbedjuje da se DNK korektno čita. Ukoliko je taj protein blokiran, zdrave ćelije su u redu, ali stradaju kancerogene ćelije. On ističe da su potrebna dodatna istraživanja, ali da bi kreme za sunčanje u budućnosti mogle da sadržati kafein.

«Sam kafein ima kapacitet da blokira ultra violetne zrake i pretpostavka je da bi mogao da se iskoristi za obične kreme za sunčanje.»

To bi omogućilo i jačanje odbrambenog sistema organizma u borbi protiv raka.

XS
SM
MD
LG