Linkovi

Invalidi bez ruke moći će da voljom kontrolišu otvaranje i zatvaranje šake


Od pre nekoliko godina postalo je jasno da će relativno skoro biti moguće graditi veštačke udove koji mogu da se kontrolišu signalima iz mozga. Drugim rečima, invalidi bez ruke moći će ne samo da pokreću veštačku ruku već i da voljom kontrolišu otvaranje i zatvaranje šake, pa čak i savijanje pojedinačnih prstiju.

Eksperimenti na majmunima, pa i na nekim ljudima, pokazali su da je to moguće. Najnvija istraživanja došla su do granice kada je postalo potrebno da se eksperimenti prošire na veći broj dobrovoljaca. Istraživači na Univerzitetu japanskog grada Osake počeli su da ih traže među ljudima koji su već iz nekog drugog razloga predviđeni za operacije na mozgu - kao što su oboleli od epilepsije. Srećom, reč je o neinvazivnoj operaciji pri kojoj se elektrode samo prislanjaju na površinu mozga, a ne prodiru u njegovu unutrašnjost. Naučnici u stvari pokušavaju da najpreciznije moguće odrede u kom delu mozga bi bilo najbolje implantirati trajne elektrode invalidima.

Do sada su izvršeni eksperimenti sa četvoricom dobrovoljaca, tokom kojih su istraživači razvili metod za analizu moždanih talasa pomoću kojih mogu da sa 80 odsto tačnosti predvide nameru pacijenta da izvrši određeni pokret. U međuvremenu, kolege na Katedri za preciznu mehaniku, Univerziteta u Tokiju, dovršavaju konstruisanje usavršene robotske ruke. Naučnici se nadaju da će uskoro moći da započnu ozbiljnije eksperimente na invalidima. Masovna proizvodnja kontrolisanih veštačkih udova mogla bi da počne kroz svega nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG