Linkovi

Svakoga aprila u muzičkim centrima džez kao da se oseća u vazduhu


April je mesec u kome započinje turistička sezona u Vašingtonu. U grupama ili pojedinačno turisti dolaze da se dive procvalim japanskim trešnjama, na ganc novom stadionu počinju utakmice prve lige bejzbola, muzji predstavljaju nove izložbe, a džez može da se čuje sa mnogih strana.

Muzejska institucija Smitsonijan organizovala je za ovaj mesec niz koncerata - kao što je sedmodnevni Festival Dejva Brubeka - u čast tog čuvenog klaviriste i kompozitora. Od poznatijih imena u Kenedijevom centru će svirati Džez kvintet Brubekovog instituta, Kvartet Dejva Brubeka i Trio Remzija Luisa. Na drugim mestima pojaviće se neki od velikana, kao što je saksofonista Soni Rolins, koga je muzički časopis Daunbit nazvao ”nejvećim saksofonistom posle Čarlija Parkera.“

April je proglašen mesecom džeza 2001., a dve godine kasnije Kongres je i ozvaničio tu odluku, rekavši da bi ”muzičari, muzičke škole, konzervatorijumi, biblioteke, koncertne dvorane, muzeji, radiotelevizijske stanice i druge organizacije, trebalo da razvijaju programe za istraživanje, čuvanje i veličanje džeza kao nacionalne i svetske baštine.“ Mesec džeza sada se redovno slavi u svih 50 država Amerike i još 33 zemlje u svetu.

U Vašingtonu će se ovog meseca održati i Džez festival Djuka Elingtona, međunarodni džem sešn, dan džeza za čitavu porodicu, a posebna počast biće ukazana legendi džeza Kvinsiju Džounsu.

XS
SM
MD
LG