Linkovi

SAD: Preseljenje u novu zemlju može da bude teško čak i za lekare


Lekari i drugi medicinski profesionalci mogu da se suoče sa neočekivanim izazovima kada se dosele u Sjedinjene Države u želji da nastave sa karijerom. Zahtevi za dozvolama i dodatnim obrazovanjem mogu da otežaju tranziciju. Prenosimo detalje o jednom programu na Floridi koji pomaže lekarima imigrantima da pronadju radna mesta u američkim bolnicama.

Preseljenje u novu zemlju može da bude teško, čak i za lekare. Nakon šo je radio kao lekar opšte prakse na Kubi, Oskar Gonzales napustio ju je u potrazi za boljim životom u Sjedinjenim Državama. On je bio iznenadjen kada je saznao da će mu biti potrebno više hiljade dolara i najmanje 6 godina da ispuni zahteve za dozvolu da se bavi medicinom.

«Bio mi je potreban brži način da bih uspeo u Sjedinjenim Državama. Zato što je veoma teško i frustrirajuće imati visoki stepen obrazovanja i ne biti u mogućnosti da radite na tom nivou,» kaže Gonzales.

Tako je Internacionalni univerzitet u Floridi, ili FIU, uspostavio program za pomoć stranim lekarima da ponovo udju na polje medicine, ovoga puta kao medicinsko osoblje. Za pet godina, taj program je završilo oko 400 studenata. Pola Delpek je na čelu škole za medicinsko osoblje na Internacionalnom univerzitetu. Ona kaže da je univerzitet prihvatio ideju upravnice jedne bolnice.

«Ona je rekla da ima veliki broj stranih lekara koji rade kao vozači i pomoćno osoblje i pitala da li nešto može da se uradi za njih. Rektor škole Divajna Grosman rekla je da može».

Ubrzani program traje 18 meseci, u poredjenju sa 4 godine za redovne studente. Nedavno je proširen kako bi uključio predavanja za studente koji su udaljeni širom zemlje. Irina Jarošenko upisala se na časove nakon što je napustila posao kao lekar interne medicine u Ukrajini gde su, kako kaže, ekonomski uslovi veoma teški.

«Lekar u Ukrajini ne može da kupi automobil ili stan. Ne možete da dobijete kredit, plata je zaista niska,» kaže ona.

Neki imigranti su došli u Sjedinjene Države iz finansijskih razloga. Drugi su došli kako bi izbegli političke i bezbednosne probleme. Karolina Argejo napustila je svoju rodnu Nikaragvu usred gradjanskog rata pre 20 godina. Nakon više godina rada malih poslova u sjedinjenim Državama, diplomirala je u prvoj klasi tog programa.

«To je veliko poboljšanje. I ne samo to, sigurnost koju osećate kada ste medicinski radnik i znate da možete da radite na različitim mestima i imate mnogo mogućnosti,» kaže ona.

Kao lekari, studenti su postavljali dijagnozu, ali sada vode računa o tome da pacijenti primaju odgovarajuće lekove, izbegavaju infekcije i povrate njihovo zdravlje. Za neke je teško da se vrate u školu, posle niza godina prakse i iskustva u sovjstvu lekara opšte prakse. Argejo kaže da zna šta je ostavila iza sebe u Nikaragvi i da je zahvalna za pomoć da izgradi novu karijeru u novoj zemlji.

«Nekim ljudima je mnogo teže da se prilagode novom sistemu i inovacijama u medicini. Ostavili smo diplome lekara koje su bile dobre za našu zemlju, ali koje nisu dovoljne za Sjedinjene Države,» kaže ona.

Program univerziteta Floride upoznaje studente sa novim tehnologijama i strogim pravilima američkog medicinskog sistema. Mnogi učesnici programa izjavili su da im je dodatno obrazovanje pomoglo da znatno poboljšaju kvalitet medicinske nege koju pružaju.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG