Linkovi

Američke specijalne snage naoružane oružjem i stranim jezicima


U Centru za obuku elitnih Specijalnih snaga američke Kopnene vojske vojnici uvežbavaju razne specijalne veštine koje im omogućavaju da budu superiorni u najtežim borbenim zonama u svetu. Medjutim, oni sada provode više vremena na studijama koje imaju za cilj poboljšanje njihove sposobnosti da obučavaju strane vojske i komuniciraju sa stranim civilima.

Vojnici su mesecima vežbali kako bi dostigli optimalnu fizičku formu i učili kako da vode borbu licem u lice, streljačke veštine, taktiku malih jedinica i čitav niz drugih veština. Sada oni sede u učionici gde će naučiti kako da na Arapskom podučavaju iračke vojnike u korišćenju radija.

Prevodilac šapuće u uho načelniku združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiralu Majklu Malenu. Učenik koji vodi čas pita admirala da li ima nekih pitanja. Zapravo ne, odgovara mu Malen na arapskom. Ovo je očigledno veoma impresivno. Ovde saznajem da postoje i politički aspekti svega ovoga – nije u pitanju puki jezik.

Američka armija koristi neke materijale civilnih jezičkih kurseva i kompjuterske programe za podučavanje u Arapskom i drugim jezicima, ali je takodje razvila sopstvene kurseve kako bi podučila američke vojnike onom vrstom rečnika koji im je potreban da bi obavili svoj posao. Admiral Malen je posetio kompjutersku laboratoriju ove škole.

«Na videu ćete videti vojnika koji podiže šator i na Arapskom opisuje kako izvršiti taj zadatak. I kao što vidite vojnik spušta šator na zemlji i potom ga širi.»

Ovaj vojnik je na sredini intenzivnog šestomesečnog kursa Arapskog.

«Arapski se govori nešto sporije. Tek devet nedelja učim i mada ne znam sve reči mogu da pogodim njihovo značenje iz konteksta.»

Komandant Centra za specijalni rat, general major Džejms Parker kaže da su kursevi jezika intenzivirani nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. i potom ponovo nakon 2004. godine. On ističe da to vojnicima omogućava veći uticaj na lokalno stanovništvo i na nove bezbednosne snage.

Ovi vojnici, među najsposobnijima u američkoj armiji, rade na ovim «mekšim» jezičkim sposobnostima, kako bi bili u stanju da izvrše uticaj i van moći svog oružja.

XS
SM
MD
LG