Linkovi

Papa Benedikt 16. održao prvu misu u Sjedinjenim Državama


Papa se brojnim vjernicima obratio na stadionu Vašingtonskog bejzbol tima. Novi stadion vašingtonskih Nationalsa su umesto navijača danas ispunile hiljade vernika iz svih krajeva Sjedinjenih Država koje su došle da sa Papom Benediktom 16. proslave misu na otvorenom.

Na stadionu, koji je za tu priliku bio gotovo pretvoren u katedralu, prvo su se pojavili biskupi i kardinali, kojima se kasnije pridružio poglavar Romokatoličke crkve. Njegova misija tokom prve posete Sjedinjenim Državama, kako je saopštio vernicima, nije da prekori one koji su pogrešili, već da inspiriše.

“Došao sam u Ameriku kako bih vas ohrabrio”.

Misa u Vašingtonu održana je nakon što je Papa prvi put priznao koliko su seksulani skandali u katoličkoj crkvi u Americi u stvari pokolebali veru katolika širom zemlje. Nema reči koje bi opisale bol i zlo koji su naneti zlostavljanjem.

Uprkos problemima u američkoj katoličkoj crkvi, misi je prisustvovalo blizu 50 hiljada ljudi, što bi mogao biti znak da Papini pozivi na novi početak već daju rezultate. Poglavar Rimokatoličke crkve večeras se susreo sa katoličkim učiteljima, a sutra putuje u Njujork gde će održati još jednu misu i govoriti u Ujedinjenim nacijama.

XS
SM
MD
LG