Linkovi

SNP: Zahtjev za članstvo u EU ne smije biti eksluzivno pitanje Vlade


Nakon što je potpredsjednica Vlade za evropske integracije, Gordana Đurović rekla da je Crna Gora počela proceduru za podnošenje zahtjeva za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, reagovale opozicione stranke koje tvrde da aplikacija ne smije biti ekskluzivno pravo Vlade. Prijedlog podnošenja zahtjeva za članstvo države u EU, rezultat je procjene da je Crna Gora u potpunosti spremna za sljedeći korak u procesu integracija, objasnila je Đurović. Ona je kazala da je tačan datum podnošenja zahtjeva stvarpolitičke odluke i dodala da Vlada intenzivno po tom pitanju komunicira sa državama članicama i Evropskom komisijom o dobijanju podrške za takav potez.

Objasnila je da je sastavni dio Prijedloga zahtjeva za članstvo i Rezolucija parlamenta iz decembra prošle godine, koja je usvojena konsenzusom i gdje je pozvana Vlada da podnese zahtjev za članstvo.

No, uprkos tome što je Rezolucija usvojena konsenzusom, SNP danas je saopštila da podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji ne smije biti eksluzivno pitanje Vlade, kao i da je važno da poslanici znaju koja dostignuća sada Crnu Goru legitimišu za status kandidata.

U toj stranci su nezadovoljni činjenicom da Vlada i njeni predstavnici putem medija upoznaju parlament sa tim.

Iz Narodne stranke tvrde da oko aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji ne treba stvarati bilo kakvu euforiju, jer, kažu, zahtjev presudno zavisi od mišljenja Unije.

Narodnjaci smatraju da trenutno postoje snažna zalaganja da sve zemlje Zapadnog Balkana dobiju status kandidata, jer bi se time, kako tvrde, povećao politički pritisak EU na njih.

Prema njihovim riječima, Crna Gora ne bi smjela da upadne u sličnu grešku kao svojeveremeno Hrvatska i tako izgubi postojeće raspoloženje svojih građana po pitanju članstva.


XS
SM
MD
LG