Linkovi

Beograd: Nastavlja se izborna polemika oko nastavka evrointegracija Srbije


Predsednik Srbije i nosilac liste "Za evropsku Srbiju" Boris Tadić izjavio je da pridruživanje Evropskoj uniji nema alternativu i da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju donosi korist svim građanima Srbije, njenoj privredi i kompanijama. Privlačenje stranih investicija pomaže i razvoju domaćih kompanija u kojima se otvaraju mogućnosti za nova radna mesta, naglasio je Tadić.

S druge strane, ipored objašnjenja zvaničnika Evropske unije da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije biti potpisan tačno u onom vidu kako je i parafiran i da u njemu neće biti nikakvih promena, odlazeći premijer i nosilac liste narodnjačke koalicije Vojislav Koštunica u još jednom saopštenju za javnost istakao je da Evropska unija treba da prihvati da se taj Sporazum dopuni rečenicom da je Kosovo pokrajina unutar Srbije i da bi onda takav sporazum bio opšteprihvaćen u Srbiji.

Međutim, ministar pravde i zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović tvrdi da će, ako bude prilike, vicepremijer Božidar Đelić sigurno potpisati taj Sporazum. Po Bečkoj konvenciji, pravo da potpišu Sporazum imaju predsednik države Boris Tadić, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić i premijer Srbije Vojislav Koštunica, rekao je Petrović i zatim naglasio da je prisustvovao sednici Vlade na kojoj je vicepremijer Đelić dobio ovlašćenje da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Petrović je izrazio uverenje da tehnička Vlada neće opozvati ovlašćenje dato Đeliću i da će Sporazum biti potpisan što će biti izvanredna stvar za Srbiju.

Inače, Demokratska stranka uručila je Demokratskoj stranci Srbije i Srpskoj radikalnoj stranci tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi objasnila tim strankama da je reč o dokumentu koji je mesecima javan i koji se nalazi na internetu kako bi zvaničnici ove dve stranke prestali da obmanjuju javnost da se radi o tajnom sporazumu.


XS
SM
MD
LG