Linkovi

Tužilaštvo Haškog tribunala: Nije bilo dovoljno dokaza o trgovini organima


Haški tribunal oglasio se danas, preko svojih predstavnika, povodom tvrdnji iz memoara bivše glavne tužiteljke Karle Del Ponte da su postojale informacije o trgovini organima Srba koje je OVK otela na Kosovu 1999. godine.

Tužilaštvo Haškog tribunala potvrdilo je danas da je bilo sprovelo preliminarnu istragu o tvrdnjama da su u logorima u Albaniji 1999. vadjeni organi otetim Srbima sa Kosova, ali da na terenu nije bilo dovoljno dokaza za tu optužbu.

Predstavnica glavnog tužioca Olga Kavran izjavila je da je Tužilaštvo 2002-3 od Unmika dobilo informaciju o tvrdnji "da su ljudi koji su bili oteti na Kosovu prebacivani u Albaniju gde su im vadjeni organi". Prema njenim rečima, tu informaciju, kako je tada razumelo Tužilaštvo, dobile su i vlasti Srbije.

"Zajedno sa UNMIK-om i vlastima Albanije, Tužilaštvo je sprovelo preliminarnu istragu u severnoj Albaniji u vezi sa ovim optužbama. Uprkos tim naporima, Tužilaštvo nije moglo da dokazima potkrepi tu tvrdnju i nije imalo osnova da dalje dalje postupa, imajući u vidu
našu nadležnost", naglasila je Kavranova na redovnom brifingu za novinare u Hagu.

Kako je rekla, vlastima Albanije i Unmiku je zatim bilo prepušteno da odluče šta će dalje učiniti povodom optužbe o trgovini organima. Predstavnica Tribunala Nerma Jelačić izjavila je, istovremeno, da "pred sudije nikada nisu izneti nikakvi dokazi" o tim tvrdnjama.

Tvrdnje da su otetim Srbima sa Kosova u severnoj Albaniji vadjeni organi prva je pomenula bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte u svojim memoarima, nedavno objavljenim u Italiji.

XS
SM
MD
LG