Linkovi

Vujanović: Crna Gora o Kosovu kada ocijeni da su se za to stekli uslovi


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ponovio je da Crna Gora smatra neprimjernim da se izjašnjava ishitreno o Kosovu i ocijenio da su odnosi zvanične Podgorice i Beograda bolji nego u vrijeme zajedničke države.

Vujanović je naveo da će se Crna Gora izjasniti o Kosovu kada ocijeni da su se za to stekli uslovi, dodajući da bi ishitreno izjašnjavanje bilo protivno interesu očuvanja skladnosti nacionalnih odnosa koji su temelj unutrašnje stabilnosti države.

“Stalo nam je do bliskih odnosa sa Srbijom izjasnih istorijskih, aktuelnih, ali i budućih prijateljskih odnosa, ali želimo dobru komunikaciju i sa Prištinom, da naši građani imaju otvorenost granica i punu slobodu kretanja i ostvarivanja njihovih ukupnih potreba”, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima i svoje integracione ciljeve u okviru kojih projektuje i svoje važne državne odluke.

“Vodeći računa o sve tri dimenzije, onda kada Crna Gora ocijeni da su se stekli uslovi, izjasnićemo se o ovom osjetljivom pitanju. Uvjeren sam da se i ovaj stav Crne Gore razumije u međunarodnoj zajednici, a ne vidim nijedan razlog da za njega nemaju razumijevanje i Beograd i Priština”, rekao je Vujanović.

Na pitanje da li se na Crnu Goru vrši pritisak da prizna novu državu na Balkanu, on je odgovorio odrično. “U mnogobrojnim komunikacijama sa visokim zvaničnicima niko nikada prema meni nije činio pritisak za bilo koji stav državne politike Crne Gore, pa ni za odnos prema Kosovu”.

Ocjenjujući da su odnosi Srbije i Crne Gore mnogo bolji od onih u državnoj zajednici, Vujanović je rekao da postoje i uslovi i interes da se oni unaprijede.

On je kazao da ne strahuje da bi aspiracije Albanaca prema novim teritorijama mogle da se prenesu i na Crnu Goru, dodajući da Albanci u Crnoj Gori doživljavaju Crnu Goru kao svoju državu, a država je maksimalno posvećena u ostvarenju punoće njihovih i prava drugih manjina.

XS
SM
MD
LG