Linkovi

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio zakone o reformi policije


Dok je politička javnost u zemlji i dalje podijeljena oko ovih zakona od predstavnika međunarodne zajednice stižu čestitke i uvjerenje da je BiH konačno napravila pravi iskorak ka evropskim integracijama.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Zakon o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Zakon o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, čime su e i formalno ispunili uslovi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom.

Najvažniji dio ovih zakona sadržan je u prelaznim i završnim odredbama kojima se definiše da će „lokalni nivo, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH, zatim odgovarajuća pitanja odnosa između tijela osnovanih ovim zakonima i lokalnih policijskih tijela, te ostali detalji policijske strukture, biti regulisani nakon reforme Ustava BiH u skladu sa tri principa Evropske komisije, i to u dva temeljna zakona - zakonom o policijskoj službi i zakonom o policijskim službenicima BiH“.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić nakon sjednice Doma naroda državnog Parlamenta ocijenio je da je pitanje reforme policije u BiH od početka bilo ispolitizovano i da je to potvrđeno na današnjoj sjednici ovog doma.

Ivanić je izrazio uvjerenje da Stranka demokratske akcije (SDA), koja je sve vrijeme bila protiv ovih zakona, i čiji zastupnici ni na sjednici Doma naroda nisu podržali predloženi model policijske reforme, neće pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedavajući Kluba hrvatskih delegata Branko Zrno zadovoljan je usvajanjem zakona, za koje kaže da predstavljaju početak policijske reforme."

Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata u Domu naroda Hazim Rančić ponovio je stav SDA da usvojeni zakoni nisu reformski i da ne sadrže tri evropska principa. Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da SDA pokrene pitanje provjere ustavnosti pojedinih odredbi ovih zakona, o čemu će odlučivati organi stranke.

Nezadovoljstvo usvojenim zakonima izrazio je i Slobodan Šaraba iz Srpske demokratske stranke, uz obrazloženje da se njima vrši prenošenje nadležnosti sa entiteta na BiH i dupliraju postojeće institucije."Ovi zakoni početak su kraja policije Republike Srpske", istakao je Šaraba.

Zadovoljstvo što je pitanje reforme policije skinuto s dnevnog reda izrazili su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Visoki predstavnik Miroslav Lajčak pozdravio je usvajanje zakona iz oblasti reforme policije i ocijenio da BiH ovom odlukom šalje snažan signal EU i investitorima da čini pomake i da je otvorena za poslovanje.

"Nakon što je krenula ovim putem, nijedna zemlja nije doživjela neuspjeh u pogledu ostvarenja članstva u EU", naglasio je Lajčak.

On je čestitao članovima parlamenta BiH što su "danas imali hrabrosti i odgovornosti za preduzimanje ovog odlučujućeg koraka", saopšteno je iz OHR-a. Usvajanjem ovih zakona, Dom naroda BiH završio je zakonodavni proces koji su organi BiH počeli u decembru prošle godine, otvorivši tako put za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ističe se u saopštenju.

Ambasador Slovenije u BiH Nataša Vodušek čestitala je danas političkim liderima u BiH, „koji su našli dovoljno snage i mudrosti da usvajanjem zakona o reformi policije omoguće bolju budućnost građana i države BiH i otvore put u EU“. Vodušek je izjavila da je Dimitrij Rupel, ministar inostranih poslova Slovenije, koja predsjedava EU, već urgirao u Sekretarijatu Savjeta EU u Briselu da bude ubrzana procedura i da se pripreme tehnički detalji za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.
"BiH je poslala svoje prevode Sporazuma u Brisel. Sada slijede prevodi Sporazuma na 22 jezika koji se koriste u državama članicama EU", istakla je ona, dodavši da je Generalni sekretarijat Savjeta EU sada zadužen za tehničke detalje u vezi sa Sporazumom.
Vodušekova je naglasila da je jedini problem sada da li će države članice blagovremeno dostaviti prevode na svoje jezike, kako bi se 28. aprila moglo pristupiti potpisivanju tog sporazuma.

Britanski ministar za Evropu Džim Marfi takođe je uputio čestitke Parlamentu BiH na usvajanju prijedloga zakona o reformi policijske strukture, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

"Ovaj uspjeh došao je nakon intenzivnih napora lidera političkih partija u BiH i aktivne pomoći visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, čime je omogućen pristup u fazama kako bi se realizovali zaključci Mostarske deklaracije i ispunili principi za reformu policije koje je postavila EU", istakao je Marfi.

On je zaključio da usvajanje ovih zakona pokazuje šta lideri u BiH mogu da postignu kada energiju fokusiraju na reformske procese i evropski put BiH.

XS
SM
MD
LG