Linkovi

Crna Gora sa Briselom potpisala sporazum koji je je vodi ka STO


Delegacija Crne Gore potpisala je u Briselu sporazum kojim uredjuje svoj dio trgovinskog kolača u okvirima Svjetske trgovinske organizacije. Riječ je o činu koji gosti iz Podgorice ocjenjuju kao još jedan korak prema državi koja će biti ravopravan partner na svjetskom tržištu, a uskoro i kandidat za prijem u članstvo EU.

Sporazum o liberalizaciji trgovine i otvaranju tržišta usluga u Briselu su potpisali potpredsjednica vlade Crne Gore Gordana Đurović i generalni direktor Odbora za trgovinu Evropske komisije, Dejvid O'Saliven /David O'Sullivan/.

“Ovo je važna prekretnica za proces pristupa Crne Gore STO”, kazao je evropski komesar za trgovinu, Piter Mendelson. Sporazum je, kao korak u pravcu brže evropske integracije, pohvalio i komesar za proširenje OIi Ren.

“Sada ćemo uložiti napore kako bi završili bilateralne pregovore i ako naši partneri budu kooperativni, sigurna sam da će se moja zemlja pridružiti STO do kraja godine”, rekla je Đurovićeva.

Potpis na bilateralni sporazum kojim se uredjuju koncesije crnogorske države u okviru procesa pristupanja Svjetskoj trgovinskoj oàrganizaciji je važan kako za skori pristup Podgorice toj svjetskoj organizaciji, tako i za njeno približavnje Evropskoj uniji, uvjerena je potpredsjednica crnogorske vlade, Gordana Djurović.

Inače, ministarka zadužena za evropske integracije Crne Gore, najavljuje kako će država prema planu, biti sa svojim unutrašnjim reformama i prilagodjavanjima 2012. godine spremna za evropsko članstvo. Da li će ono i doći te godine, ne zavisi samo od Podgorice, upozorava ona, već i od niza političkih okolnosti sa evropske strane.

XS
SM
MD
LG