Linkovi

Parlamentarna skupština SE diskutuje o Kosovu i o izborima u Srbiji


Drugog dana zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, predsjedavajući Komiteta ministara Jan Kubiš ocjenio je da će predstojeći izbori u Srbiji biti važan trenutak za politički život zemlje čiji stanovnivci bi, novim izlaskom na glasanje, trebali da potvrde opredjeljenje za evropske integracije.

Kubiš je najavio da će do kraja ovog mjeseca posjetiti Beograd i Prištinu, gdje će se na stolu naći pitanja razvoja i integracija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je sa iste govornice, izjavila da Kosovo treba posmatrati kao jedinstven slučaj, koji nikako nije moguće primjeniti na drugim prostorima i u ostalim konfliktima.

Uz žaljenje što se do rješenja nije došlo pregovorima Beograda i Prištine, Merkel je konstatovala da je produžetak status kvo situacije bio jednostavno, neodrživ. Kada je riječ o regionu, ona ukazuje na činjenicu da je većina država Zapadnog Balkana sa Briselom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što je za njemačku kanncelarku najbolji pokazatelj jasnih evropskih perspektiva regiona.

Sekretarijatu Parlamentarne skupštine SE je inače predat nacrt ruske rezolucije, kojim se poziva na istraživanje svih činjenica o zločinima nad Srbima na Kosovu.

Ruska strana tvrdi da nacrt rezolucije ima podršku svih političkih grupa Parlamentarne skupštine. Riječ je o zahtjevu da se istraže navodi koje u svojoj knjizi iznosi biša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte o tome kako su pripadnici OVK odvodili zarobljene Srbe od kojih su zbog trgovine uzimali organe , a zatočenike potom ubijali. U nacrtu rezolucije, koja bi se do kraja četvorodnevnog zasjedanja trebala naći pred Parlamentarnom skupštinom, naglašava se neophodnost da se navodi istraže, a zločini najoštrije osude. To je, naglašava se, obaveza evropskih naroda, ujedinjenih u Savjetu Evrope.

XS
SM
MD
LG