Linkovi

Đelić: Očekujemo uravnoteženiju politiku američke administarcije


Vicepremijer Božidar Đelić ocijenio je danas tokom predavanja koji je organizovala ugledna katedra spoljnopolitičkih studija Univerziteta Džons Hopkins (SAIS), ovdje u Vašingtonu, da predstojeći izbori 11. maja, predstavljaju najveći izazov za Srbiju od pada Miloševićevog režima, ističući da ti izbori imaju i šire – regionalne implikacije.

Potpredsjednik srpske vlade, Božidar Đelić, smatra da je za nezavisnost Kosova koju – kako je rekao - Beograd neće nikada prihvatiti, zaslužna ponajviše jednostrana i neuravnotežena politika administracije u Vašingtonu, čiji je pritisak natjerao i brojne evropske države da, iako nevoljno, priznaju jednostrano deklarisani akt Prištine. Beograd smatra da nije kasno da se za Kosovo nađe kompromisno rješenje do koga bi se moglo doći kroz multilateralne pregovore pod vođstvom Sjedinjenih Država.

U slučaju da prozapadno orijentisani blok stranaka osvoji vlast na majskim parlamentarnim izborima, potpredsjednik vlade Srbije od Vašingtona očekuje slijedeće:

«Ono što očekujemo od ove ili vjerovatnije – od naredne američke administracije, je uravnotežena politika zasnovana na činjenicama, jer je to jedini način da Amerika predvodi svijet», kazao je Đelić. U konkretnom kosovskom slučaju – on vjeruje da bi jedanak pritisak Beograd i Prištinu doveo do rješenja koje, za razliku od ponuđenog kome se Beograd protivi, neće ekonomski i socijalno izolovati narod Kosova.

Srbija se, ocijenio je Đelić, našla u procjepu između strateškog interesa – članstva u EU i činjenice da sa nekim vodećim članicama Unije različito gleda na svoj suverenitet i teritorijalni integritet. On kaže da neki tu situaciju pokušavaju da iskoriste politički, što ne doprinosi napretku.

Srpski vicepremijer je takođe ponovio spremnost da već krajem ovog mjeseca u ime vlade stavi potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji rekavši da je «olovka u torbi», ali je izrazio sumnju da će Holandija odustati od uslovljavanja Sporazuma izručenjem Ratka Mladića Haškom tribunalu.

«Naš cilj je da između 2012. i 2014. postanemo članica Evropske unije. Imajući u vidu da još nismo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, to možda djeluje malo preambiciozno, ali sam uvjeren da je izvodljivo», kaže Đelić.

Đelić je iskoristio priliku i da saopšti i da je nedavna oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju pred Haškim sudom narušila integritet međunarodnog pravosuđa.

«Niko ne može da nas ubijedi da je to suđenje bilo pošteno i slobodno», kazao je Đelić ističući da to ne znači da će Srbija ubuduće ignorisati svoje međunarodne obaveze.

Vicepremijer je sa optimizmom govorio ekonomskoj slici u Srbiji, najavljujući nastavak ekonomskog rasta, kontroilisanu inflaciju i otvaranje prostora za dolazak novih investitora u najznačajnim sektorima, poput poljoprivrede, infrastrukturnih projekata, energetike i telekomunikacija.

XS
SM
MD
LG