Linkovi

Klinton i Obama razmjenili oštre riječi pred izbore u Pensilvaniji


Nakon relativno mirne predsjedničke kampanje protekle nedjelje, demokratski kandidati Hilari Klinton i Barak Obama ušli su u još jedan oštar sukob uoči primarnih izbora u jednoj od ključnih saveznih država Pensilvaniji 22 aprila.

Novi sukob senatora Hilari Klinton i Baraka Obame, izazvao je Obamin kontroverzni komentar o glasačima iz manjih gradova u Pensilvaniji.

Komentar senatora iz Ilinoja nije mogla doći u bolje vrijeme za kampanju Hilari Klinton. Dvije nedjelje uoči primarnih izbora u Pensilvaniji, Obama je izjavio da stanovnici malih američkih gradova ,ogorčeni zbog svoje budućnosti, pribjegavaju korišćenju oružja i vjeri. To je bio povod za novi oštar napad senatorke Klinton.

"Ja nisam saglasna sa senatorom Obamom da Amerikanci u malim gradovima pribjegavaju oružju i vjeri zbog frustracija", kazala je Klintonova.

Obamin kontroverzni komentar mogao bi pomogne senatorki Klinton da ostvari neophodnu prednost.

"Ta izjava pruža Klintonovoj šansu da tvrdi da Obama nije u kontaktu sa realnošću i da postavi pitanje da li senator iz Ilinoja može da se suprostavi Džonu Mekejnu. Njen izborni štab će pokušati da izvuče što je više moguće koristi iz ove situacije uoči izbora u Pensilvaniji", smatra analitičar Mark Halprin.

Obamin izborni štab u međuvremenu pokušava da ubijedi pristalice i superdelegate koji ga podržavaju da senator iz Ilinoja nije elitista, kao što tvrdi bivša prva dama. Sam Obama je naveo da se pogrešno izrazio i istovremeno oštro kirtikovao Klintonovu zbog njenih napada.

"Senatorka Klinton bi trebalo da zna bolje i da se stidi zbog svojih komentara", kaže Obama.

Oba demokratska kandidata održavaju izborne skuppove u Pensilvaniji, dok se suprug senatorke iz Njujorka, Bil Klinton, nalazi u Indijani, gdje će izbori biti održani za dvije nedjelje.

XS
SM
MD
LG