Linkovi

Berluskonijeva koalicija pobedila na izborima u Italiji


Lider koalicije levog centra Volter Veltroni priznao je poraz na izborima za italijanski parlament i čestitao desničaru Silviju Bersluskoniju koji će, treći put kao premijer, formirati 62. posleratnu vladu Italije.

Berluskonijeva koalicija osvojila je većinu u oba doma parlamenta, saopšteno je nakon preliminarnog prebrojavanja glasova.

Više od 47 miliona italijanskih birača imalo je pravo glasa na ovim izborima. Medjutim, gotovo trećina birača nije do poslednjeg trenutka donela odluku za koga će glasati. Mnogi su se žalili da su dve platforme suviše slične da bi mogli jasno da se opredele za jednu od njih. Berluskoni je bio premijer sedam meseci 1994. godine, kao i od 2001. do 2006. godine. On je obećao da će, ukoliko bude izabran, smanjiti dug Italije koji je treći po veličini na svetu.

Mali broj Italijana veruje da će doći do znatnih promena pod novom vladom, 62-gom od Drugog svetskog rata. Izlaznost je ovog puta izgleda bila manja, nego na opštim izborima pre dve godine, pretežno zbog apatije i razočarenja javnosti političkim establišmentom.

XS
SM
MD
LG