Linkovi

Toroov rodni grad Konkord inspirisao veći deo njegovih radova


Pisac, prirodnjak i filozof Henri Dejvid Toro je svojim tekstovima sredinom 19. stoleća uticao na brojne naraštaje. Toroov rodni grad Konkord u državi Masačusets, inspirisao je veći deo njegovih radova.

Poslednji tragovi života Henrija Dejvida Toroa, izloženi su u Muzeju u Konkordu: teleskop za posmatranje ptica, osnovne alatke, cedulje sa zapisima, pa čak i njegove zimske čizme. Kustos Dejvid Vud kaže da muzej ima najveu zbirku predmeta povezanih sa Toroom na svetu.

«Jedna od stvari u kolekciji koje najviše podsećaju na Toroa je pisaći sto koji je koristio tokom najvećeg dela života. To je onaj skromni mali zeleni sto», kaže Vud.

Na tom malom zelenom školskom stolu, Toro je stvorio dela trajne vrednosti, među kojima je i knjiga pod naslovom «Valden». Autor je za nju dobio inspiraciju tokom dve godine usamljeničkog života u Valden pondu, tri kilometra udaljenom od Konkorda. Elizabet Vidrel, koja na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari vodi projekat izdavanja kompletnih Toroovih dela, kaže da «Valden» odslikava vreme njegovog jednostavnog života u prirodi.

«Njegovo interesovanje za pejzaž u Konkordu, kao i za druge predele, zadivljuje i uzbuđuje isto koliko i opisuje. Osećate se kao da ste tamo», kaže ona.

Toroa je inspirisala priroda. Putovanje kanuom sa bratom je dovelo do knjige «Nedelja na rekama Konkord i Merimak», koja i danas nadahnjuje brojne ljubitelje prirode, među kojima je i lokalni poštovalac Toroa, Ron Mekadau.

«Evo zapisa iz Toroovog žurnala, marta 29, 1853: ‘Prijatan je kratak put Asabitom, do Lining Hemloka, odmah iza Ostrva kod Navšavtak Hila. Reka je tu vekovima usecala svoje korito u padinu’», navodi Mekadau.

«Samo slušati njegove reči dok vetar huji kroz lišće i boje i žubor vode, reči koje mi znače više od bilo kojih reči. Sve zajedno je zaista multimedijalni doživljaj», kaže jedna od Toroovih obožavateljki.

Ona smatra da je njegova filozofija i danas aktuelna, dok druga podseća na jednu od njegovih vrednih misli, zapravo reči koju je ponovio tri puta – «pojednostaviti, pojednostaviti, pojednostaviti», kada je shvatio koliko ima nepotrebnih stvari u kući i životu.

Henri Dejvid Toro je sahranjen na Groblju Slipi holou, u Konkordu. Patriša Hopkins, koja u gradskoj upravi radi u grobljanskoj službi, kaže da se Toro čak i u smrti držao svoje filozofije jednostavnosti.

«Što se tiče oznaka na pojedinačnim grobovima, cela porodica je izabrala samo malu mermernu oznaku sa ličnim imenom, znači sasvim jednostavno», zaključuje Patriša Hopkins.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG