Linkovi

Zbog čega Njujork doživljava novu vrstu turističkog buma?


Vrednost dolara opada, naročito u odnosu na evro, britansku funtu i neke azijske valute, zbog čega Njujork doživljava novu vrstu turističkog buma. Svet ide u kupovinu - u Njujork. Neki tvrde da im razlika u ceni kupljene robe isplaćuje putne troškove!

Na ivici Central parka, u blizini nekih od najskupljih prodavnica na Menhetnu, turisti iz sveta kažu da nisu došli samo da bi videli Njujok. Zahvaljujući jeftinijem dolaru, ovde je sada mnogo jeftinije kupovati nego kod kuće.

«Juče smo išli na Tajms skver da kupujemo odeću i zaključili smo da su i cipele ovde veoma jeftine», kaže turista iz Španije. Dok turista iz Tajlanda potvrđuje da je dolar veoma jeftin, čak i u odnosu na tajlandski baht.

«Pričamo o trećini do polovini cene koju bismo platili u Engleskoj», objašnjava turista iz Britanije.

Neki od turista kupe više nego što mogu da ponesu u kuferima. Francuski par je upravo kupio stan u Njujorku. Kažu da im je to bio san koji sada mogu da pretvore u stvarnost.

Boni Braun, koja trguje nekretninama, kaže da kupci iz inostranstva otimaju nekretnine u Njujorku.

«Pošalju depozit i hoće da im advokat pripremi ugovor, a da uopšte ne vide stan – što se i ovde dogodilo. Dolar je toliko slab u odnosu na evro, da doslovno kupuju stanove preko interneta», kaže ona.

Još jedna posledica pada dolara je to što pojedini njujorški trgovci počinju da primaju evro.
Među njima je Bili Leroj, vlasnik prodavnice antikviteta u centru grada.

«Počeo sam da primam evre u novembru. Razlog je to što sam išao u Pariz da nabavim robu i toliko se iznervirao da sam stavio ovaj natpis čim sam se vratio», kaže Leroj.

On objašnjava da u Francuskoj nisu hteli da prime dolare i da je dolar bio 1,46 prema evru, tako da nije mogao ništa da kupi. Leroj kaže da je bilo i nekih ljutitih reagovanja, bez obzira što je plaćanje u stranoj valuti legalno.

«Dobijam preteća pisma i elektronske poruke u kojima mi poručuju da se vratim u Francusku i jedem sir, jer je ovo što radim protiv Amerike. A ja odgovaram da je upravo to vrlo američki, jer se prilagođavam na loše uslove», kaže Leroj.

Gradski blagajnik Vilijam Tomson je saglasan i kaže da su turisti i investicije iz inostranstva pomogli da Njujork proteklih godina održi rekordne budžetske viškove.

«To ima uticaj. U ovom trenutku, ako slabiji dolar dugoročno nije dobar za zemlju, kratkoročno je to dobro za Njujork. Prema tome, sasvim je u redu da ljudi primaju evro, bilo šta, da bi uneli dodatni novac u privredu», kaže Tomson.

Investicije iz inostranstva su posebno dobrodošle sada, dodaje Tomson, kada se senka zatvaranja radnih mesta nadvija nad Vol stritom, na koji odlazi 35 odsto svih plata u Njujorku. Ekonomsiti zapažaju da kupci robe na rasprodajama iz drugih zemalja takođe pomažu da se nadoknadi trgovinski deficit Sjedinjenih Država – jer se njihove kupovine računaju kao američki izvoz.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG