Linkovi

Bivši američki predsednik Džimi Kater naišao na hladan prijem u Izraelu


Premijer Ehud Olmert i njegova ministarka inostranih poslova Cipi Livni, kritikuju Kartera i odbijaju da se sastanu sa njim. Oni bivšem američkom predsedniku zameraju što upoređuje izraelsku politiku sa aprthejdom i što planira da se narednih dana u Damasku sastane sa Kalidom Mašalom, vođom islamske ekstremističke organizacije Hamas. Portparol izraelskog ogranka Lige za borbu protiv klevete, Arijeh O’Saliven, kaže da Karter upućuje pogrešan signal.

«Bivši predsednik Džimi Karter je u ovom trenutku na Bliskom istoku na vrlo destruktivnom putu. Ide u Siriju, gde će se sastati sa vođom Hamasa, gde će opštiti sa teroristima.»

Džimi Karter je pravdao svoj plan na američkoj televiziji, u intervjuu televizijskoj mreži ABC.

«Ako Izrael ikada bude hteo da nađe mir i uspostavi pravedan odnos sa svojim prvim komšijama Palestincima, rekao bih da niko ne sumnja da će Hamas morati da bude uključen u proces.»

Karter je rekao da bi kao nezvanični posrednik hteo da pokuša da ubedi Hamas da prekine napade na izraelske civile.

«Ne idem kao posrednik ili pregovarač. Ovo je misija koju preuzimamo u okviru sveukupnog projekta Karterovog centra za unapređenje mira u regionu.»

Uprkos odbijanju izraelskih lidera, Karter se sastao sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, čije su nadležnosti prevashodno ceremonijalne. Bivši predsednik će danas obići izraelski grad Sderot, na jugu Izraela, koji Palestinci stalno zasipaju raketama iz obližnje Gaze, a sutra odlazi na Zapadnu obalu – na razgovor sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

XS
SM
MD
LG