Linkovi

Bela kuća: Predsednik Buš ide na Olimpijadu u Peking kao ljubitelj sprota


Zvaničnici Bele kuće kažu da će predsednik Buš ići na Olimpijadu u Peking kao ljubitelj sprota i da će sa kineskim liderima privatno pokrenuti pitanje određenih strepnji koje postoje u Sjedinjenim Državama. Predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost rekao je da bi bojkot mogao da ima više štete nego koristi.

Neprekidno se ponavljaju pozivi da predsedni Buš bojkotuje Letnje olimpijske igre u Pekingu, ili bar saopšti da neće prisustvovati otvaranju. Međutim predsednik, koji je lično rekao kineskom predsedniku Hu Đintaou da će prisustvovati Igrama, ne uzmiče. On kaže da će ići na Olimpijadu u Peking, iako se očekuje da će tačno vreme njegovog odlaska biti objavljeno pred sam početak Igara. Predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli kaže da predsednik želi da iskoristi priliku da podrži američki Olimpijski tim i istovremeno pokrene pitanje ljudskih prava na zatvorenim sastancima sa kineskim liderima. Hedli kaže da je to najdelotvorniji način da se donese promena – posebno u pogledu sudbine Tibeta.

«Rekao bih da, na žalost, mnoge zemlje smatraju da ćemo mi, ako objavimo da ne dolazimo na svečano otvaranje, pokrenuti pitanje Tibeta. Ali to je pogrešno.»

Kao gost nedeljnog programa televizije Foks, Hedli je rekao da Sjedinjene Države imaju čime da se pogađaju sa Kinom i da tiha diplomatija koju podržava administracija predsednika Buša, može da donese rezultate.

«Ako su druge zemlje zabrinute, treba da rade ono što mi radimo, što znači da putem tihe diplomatije upute Kinezima poruku da je ovo prilika da pred celim svetom pokažu da uzimaju u obzir i žele i hoće da tretiraju svoje državljane dostojanstveno i sa poštovanjem.»

Ako predsednik Buš ode u Peking, postaće prvi američki predsednik koji je prisustvovao Olimpijadi u inostranstvu za vreme svog mandata. Nemačka kancelarka Angela Merkel je već objavila da neće prisustvovati otvaranju Letnje Olimpijade. Francuski predsednik Nikola Sarkozi je nagovestio da bi to mogao da uradi i on, a Evropski parlament traži od svih članica Evropske unije da ne prisustvuju otvaranju u znak protesta zbog kineskih akcija u Tibetu. Slične pozive upućuju aktivisti zabrinuti zbog krvoprolića u sudanskom regionu Darfura, u kojem Kina ima znatan uticaj. Američki reprezentativac u brzom klizanju Džoi Čik, koji je osvojio zlatnu i srebrnu medalju na Zimskoj olimpijadi 2006, povezan je sa organizacijom pod imenom Tim Darfur. On je kao gost televizijske mreže Foks, rekao da se ne zalaže za totalni bojkot Igara, ali bi voleo da takmičari u Pekingu iznesu svoje stavove. Čik je zapazio da pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta strogo zabranjuju sve otvorene političke iskaze takmičara na olimpijskim objektima, ali je ukazao da sportisti mogu da ispolje svoje stavove i na drugi način.

«Naročito, i rekao bih da nam je to najbolja prilika, i ustvari u olimpijskom smislu potpuno legalna, to su naše konferencije za novinare i naši mediji.»

Čik je zaključio da svaka zemlja koja je domaćin Olimpijade mora da se obaveže na više moralne standarde i da se to odnosi i na Kinu.


XS
SM
MD
LG