Linkovi

Crna Gora mora da napravi procjenu troškova integracije u EU


Na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu nacionalnog programa za integraciju rečeno je da su osnovne obaveze Crne Gore u narednih 30 dana da napravi preciznu finansijsku procjenu troškova integracije u EU, kao i da u državnoj administraciji zaposli još 550 ljudi.

Crna Gora pokrenula je inicijativu da u prvoj polovini ove godine, tokom predsjedavanja Slovenije Evropskom Unijom, podnese zahtjev za članstvo. To piše u Nacionalnom programu za integraciju, koji je jasna slika onoga što država želi da uradi na evropkom putu do kraja 2012, za kada je planirano da Crna Gora pristupi EU. Za ispunjenje obaveza na putu evropskih interacija osnovano je osam grupa, iako su sugestije stranih eksperata bile drugačije.

Potpredsjednik Vlade za evropske integracije Gordana Đurović, na javnoj raspravi, rekla je da se u process mora ići postepeno, kao i da su strani eksperti savjetovali da se naprave 33 grupe. No, nakon što je Crna Gora dugo vremena imala samo Komisiju za evropske integracije, sad imamo osam grupa, pojasnila je Đurović.

Obračun troškova Crne Gore za integracije mora biti završen u narednih 30 dana, a neophodno je i zaposliti 550 ljudi u administraciji. Crna Gora će u predpristupnoj fazi potrošiti blizu blizu 10 miliona eura.

Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković rekao je da je NPI vizija izgradnje države. Kako je naveo, kao prioritet bi trebalo postaviti ''konačno zaokruživanje tranzicione pravde'', odnosno suočavanje sa prošlošću kroz pristup pravdi:

''Konkretno mislim na efikasno krivično procesuiranje, ali i na razvijanje djelotvornog sistema reparacije prema svim žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti.''

Nacionalni program za integraciju koncipiran je na bazi najbolje prakse zemalja koje su tu fazu uspješno završile. Narednih mjeseci u većim crnogorskim gradovima biće organizovane javne rasprave, kako bi se građani bolje upoznali sa sadržinom Nacrta plana, ali i uputili kritike i sugestije.

Prema Nacrtu plana integracije, ove godine Crnu Goru čeka podnošenje zahtjeva za punopravno članstvo, iduće bi mogla da bude zemlja kandidat, a od 2010. do 2012. da pregovara o pristupanju.

XS
SM
MD
LG