Linkovi

Korumpirana policija u filmu “Street Kings”


Kianu Rivs glumi iskusnog losandjeleskog policajaca koji se bori protiv kriminala u tom gradu, i korupcije unutar same policije, u novoj akcionoj drami zasnovanoj na romanu Džejmsa Elroja.

Tom Ladlou je policijski veteran koji zna da mora da bude podjednako surov kao kriminalci protiv kojih se bori. On je član elitne detektivske jedinice I favorit svog šefa, pa se čini da je neminovno da napreduje u službi. Medjutim zbog stresnog posla i privatne tragedije, smrti svoje žene, Ladlou se okreće alkoholu, i postaje osumnjičeni za ubistvo svog kolege, detektiva koji je možda bio umešan u korupciju u redovima policije.

Ladlou uvidja da mora da razotkrije korupciju kako bi dokazao svoju nevinost, ali to znači da mora da odustane od lojalnosti prema kolegama i prijateljstava koja je gradio godinama. Glavnog junaka tumači Kianu Rivs.

“Lik koga glumim je pomalo usamljenik, i neki od drugih muškaraca u njegovoj jedinici su ljubomorni na njega, medjutim on je miljenik kapetana, koga tumači Forest Vitaker. Tako da unutar te jedinice postoje tenzije koje se razvijaju kroz čitav film.”

Oskarovac Forest Vitaker glumi korumiranog kapetana detektivske jedinice koga više zanimaju moć i karijera nego želja da kriminalce ukloni sa ulica.

“Mislim da on brine o svojoj porodici a ti momci su njegova porodica. To je njegov svet i on pokušava da ih zaštiti. On veurje da se bori protiv korupcije. No većina ljudi od kojih dobija pare rade neke loše stvari, a na kraju on pokušava da zaštiti sve koji su deo njegovog sveta. Poverenje je za njega najvažnije. Ima snažan moralni kodeks iako taj kodeks ne odgovara društvenom doživljaju morala”.

Reditelj Dejvid Ejer dobro je upoznat sa žanrom policijskog filma, budući da je napisao scenario za “Dan obuke”, još jednu mračnu dramu koja je Denzelu Vošingtonu donela Oskara. Ejer kaže da je rešio da u filmu ostane veran knjizi Džejmsa Elroja, velikog poznavaoca sveta policije, iako priča pokazuje da neki policajci nisu tako časni kao što bi trebalo.

“Svi vole dobru detektivsku priču, dobar policijski krimić. Holivud od svog nastanka snima policijske drame tako da je to prihvaćeni žanr. Mogli smo da snimimo film o momcima koji uvek rade pravu stvar i poštuju sva pravila i procedure, ali to ne bi bilo tako zanimljivo.”

Kianu Rivs kaže da ovaj žanr obećava veliki dramski naboj:

“On obuhvata ono najbolje i najgore u nama, kriminalce, andjele, svetlu I mračnu stranu, samospoznaju, sve fundamentalne aspekte drame. Kriminalistički žanr sadrži ono što očekujemo od drame – dobru priču.”

U filmu “Kraljevi ulice” takodje se pojavljuje Hju Lori, kao istražitelj unutrašnje kontrole koji pokušava da ubedi Ladloa da se bori protiv korupcije. U glumačkoj postavi su i Džej Mor, Džon Korbet, Cedric the Entertainer, i reperi Komon i Gejm. Film je sniman na lokacijama u Los Andjelesu.

XS
SM
MD
LG