Linkovi

Tadić: Nema budućnosti za Srbiju u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom


Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas na predizbornom skupu u Pančevu da nema budućnosti za Srbiju u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom i njenim liderom Vojislavom Šešeljem, jer, kako je rekao Tadić, " njihove vizije jesu agresije prema drugim zemljama".

Tadić odbacio tvrdnje političkih oponenata da integracija države u Evropsku uniju znači izdaju Srbije.

"To nema veze sa logikom. Mi EU smatramo novim instrumentom za rešavanje problema ljudi, instrumen-tom za osnaživanje naše konomije, instrumentom za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta", rekao je Tadić.

Uporedo sa predizbornom kampanjom u Srbiji, nastavlja se i razmena mišljenja predstavnika srpskih vlasti i šefa UNMIK-a Joakima Rikera o održavanju lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

Po poslednjem tumačenju Rikera, Vlada Srbije može da sprovede lokalne izbore samo u pet opština sa srpskom većinom, ali ne 11. maja jer ne postoje tehnički uslovi. Portparol UNMIK-a Sven Lindholm izjavio je sinoć da je Riker u pismu upućenom ministru za Kosovo i Metohiju Slobodanu Samardžiću poručio da, ako srpska vlada želi da sprovede legitimne lokalne izbore na Kosovu, to može da se uradi u pet opština sa srpskom većinom i da je Riker voljan da razgovara sa srpskim vlastima o tom pitanju.

"Ako Vlada Srbije održi lokalne izbore na Kosovu, oni se neće smatrati legitimnim, ovi izbori su u nadležnosti UNMIK-a i to Vlada Srbije prepoznaje kroz Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN", naveo je Lindholm delove Rikerovog pisma.

XS
SM
MD
LG