Linkovi

Robert Gejts: Malo verovatno da bi američke snage mogle da uhapse Moktadu al-Sadra


Sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da je malo verovatno da bi američke snage mogle da uhapse radikalnog šiitskog sveštenika Moktadu al-Sadra, ukoliko se vrati u Irak. U međuvremenu, nepoznati naoružani napadač usmrtio je jednog od bliskih saradnika Al Sadra u svetom gradu Nadžafu.

Sekretara Gejtsa su na konferenciji za novinare u Pentagonu upitali da li on smatra Moktadu al-Sadra neprijateljem Sjedinjenih Država. Gejts je odgovorio da oni koji su spremni da rade na političkom procesu u Iraku nisu neprijatelji Sjedinjenih Država. Zatim je na pitanje o mogućnosti hapšenja al-Sadra ukoliko se vrati u Irak, odgovorio da bi ga iznenadilo da se tako nešto dogodi.

«On je značajna politička figura. I jasno, ako je voljan da radi, mi želimo da on bude deo političkog procesa u Iraku. On ima mnogo pristalica».

Sekretar Gejts je naglasio da je važno da verski lider – ukoliko već nije - postane deo političkog procesa. Veruje se da se Moktada al-Sadr nalazi u Iranu, dok ekstremisti iz njegove Mahdi armije nastavljaju da se suprotstavljaju snagama iračke vojske koje podržavaju američke snage. On nije vidjen u javnosti od maja prošle godine. Takodje, na istoj konferenciji za novinare, načelnik združenog generalštaba američke vojske, admiral Majkl Malen rekao je da je Sadr svakako ključni igrač u Iraku, ali da bi njegov dugoročni uticaj tek trebalo razmotriti.

»Za mene, Al-Sadr je vrsta enigme i prilično je teško ustanoviti tačno u šta je sve uuemšan, u kom smeru se kreće ili kakvi su mu planovi».

Malen je naglasio da je primirje koje je naredio Sadr pre mesec dana imalo pozitivan uticaj na smanjenje nasilja, ali da je on takodje pokazao da bi mogao da ima suprotan efekat, kao tokom nedavnih borbi u Basri na jugu Iraka.

U međuvremenu, irački zvaničnici saopštili da je nepoznati napadač usmrtio bliskog saradnika Moktade al-Sadra u Nadžafu u petak. Zvaničnici su rekli da je na Rijada Al Nurija pucano kada se vraćao kući sa molitve. Vlasti u Nadžafu uvele su policijski čas, a Al-Sadrov portparol u Nadžafu Salah al-Obeidi izjavio je da je sveštenik pozvao svoje pristalice da ostanu mirne. On je takodje citirao Sadra da su za to ubistvo krive, kako se izrazio «okupacione snage» i oni koji sarađuju sa njima. Ubistvo preti da pojača tenzije između Moktade al-Sadra i iračke vlade.

Pre dve sedmice, irački premijer Nuri al-Maliki pokrenuo je ofanzivu protiv ekstremista u Basri. Sukobi su izbili između iračkih bezbednosnih snaga i šiitskih milicija lojalnih Al-Sadru, a borbe su se proširile ka Bagdadu. Al-Sadr je zapretio da će ukinuti prekid vatre, ukoliko iračka vlada ne zaustavi napade na njegovu Mahdi armiju ili ne utvrdi datume povlačenja američkih snaga iz Iraka.

XS
SM
MD
LG