Linkovi

Početkom 2009. u Iraku će biti više od 100.000 američkih vojnika


Sekretar za odbranu Robert Gejts kazao je da više ne vjeruje da se broj američkih vojnika u Iraku može smanjiti na 100 hiljada do januara, što je bila njegova prvobitna procjena iznesena prošlog septembra.

Gejts je u svjedočenju pred senatskim odborom za oružane snage međutim naveo da očekuje da vojska povuče barem dio snaga iz Iraka nakon jula, ukoliko I dalje bude povoljna bezbjednosna situacija.

Predsjednik Buš kazao je juče u Bijeloj kući da će povlačenje trupa biti prekinuto nakon jula, tako da će u Iraku ostati oko 140 hiljada američkih vojnika.

Buš je glavnokomandujućem američkih snaga u toj zemlji generalu Dejvidu Petreusu dao period od 45 dana da procijeni situaciju na terenu prije nego što donese odluku o daljem povlačenju.

Ubijen blizak saradnik Moktade al Sadra

Bliski saradnik radikalnog šiitskog vođe Moktade al Sadra ubijen je u svetom gradu Nadžafu, saopštili su irački zvaničnici.

Al Sadrov portparol u Nadžafu optužio je za ubistvo “okupacione snage i njihove saradnike”. Sadr je pozvao pristalice na uzdržanost.

Policija i predstavnici Sadrove organizacije potvrdili su da je za sada neidentifikovani napadač pucao na Rijada Al Nurija dok se vozio kući nakon molitve. Lokalne vlasti su zbog ubistva uvele policijski čas u tom gradu.

U međuvremenu, blizu hotela Palestina u Bagdadu eksplodirala je minobacačka granata, koja je po svemu sudeći bila prvobitno ispaljena prema zaštićenoj Zelenoj zoni. Poginule su tri osobe.

U odvojenom incidentu, 12 navodnih ekstremista ubijeno je u vazdušnim napadima koalicionih snaga u Basri I bagdadskoj četvrti Sadr Sitiju.

XS
SM
MD
LG