Linkovi

EP: EU da razmotri mogućnost bojkota ceremonije otvaranja Olimpijskih igara


Evropski parlament saopštio je da bi članice Evropske unije trebalo da razmotre mogućnost bojkota ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu, ukoliko kineska vlada ne obnovi razgovore sa tibetanskim duhovnim vođom Dalaj Lamom. Pojedini evropski lideri već razmišljaju o bojkotu.

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se evropski lideri pozivaju da razmotre mogućnost da ne prisusvuju ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u julu, ukoliko Kina ne obnovi razgovore sa Dalaj Lamom. Parlament nema direktnog uticaja na spoljnu politiku Evropske Unije, ali može izvršiti politički pritisak. Članice Unije su poput mnogobrojnih država već izrazile zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Kini i nedavnog obračuna kineskih vlasti sa protestantima na Tibetu.

Zabrinutost Brisela pojačana je i nakon sve češćih protesta organizacija za zaštitu ljudskih prava i običnih građana, kao i haosa prilikom prolaska olimpijske baklje u Londonu, Parizu i San Francisku. Britanski premijer Gordon Braun već je saopštio da neće prisustvovati ceremoniji otvaranja, dok tu mogućnost razmatraju francuski predsjednik Nikola Sarkozi i njemačka kancelarka Angela Merkel. Nekoliko istaknutih američkih zakonodavaca pozvalo je i predsjednika Buša da bojkotuje ceremoniju. Bijela Kuća je međutim saopštila da Buš planira da prisustvuje Olimpijskim igrama, ali da je još rano govoriti o tačnom rasporedu njegove posjete Pekingu.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koji bi trebalo da posjeti Kinu krajem mjeseca, kazao je juče da će u razgovoru sa kineskim vlastima pokrenuti pitanje poštovanja ljudskih prava u toj zemlji.

Barozo je istakao da će u ime Evropske unije otvoreno razgovarati sa kineskim zvaničnicima o Olimpijadi i ukazati na kontradiktornost između, kako je naveo, svečanog trenutka s jedne i represije i tenzija s druge strane.

XS
SM
MD
LG