Linkovi

Buš naredio da se posle jula na neodređeno vreme prekine povlačenje trupa iz Iraka


Predsednik Buš je izjavio da neće narediti nova povlačenja američkih vojnika iz Iraka, ali da će smanjiti dužinu boravka za borbene jedinice koje su predviđene za odlazak u Irak od avgusta.

Predsednik Buš je rekao da je prihvatio preporuku o broju vojnika koju mu je dao najviši američki komandant u Iraku, geneal Dejvid Petreus. Čim se poslednja brigada u sastavu prošlogodišnjeg vanrednog pojačanja bude vratila u zemlju, rekao je Buš, komanda će 45 dana razmatrati situaciju na terenu i zaključiti da li su dalja povlačenja opravdana.

”General Petreus kaže da će mu biti potrebno vreme da konsoliduje svoje snage i proceni kako će smanjeno američko prisustvo uticati na uslove na terenu, pre nego što bude mogao da predloži dalja smanjenja. Rekao sam mu da će dobiti onoliko vremena koliko mu je potrebno.“

To znači da će oko 140 hiljada američkih vojnika verovatno biti u Iraku u trenutku kada Amerikanci u novembru budu birali novog predsednika. Predsednik Buš je rekao da će se nastaviti sa proširenjem napretka ostvarenog tokom boravka vanrednog pojačanja.

”Neki kažu da će taj period evaluacije biti samo pauza. To je pogrešan termin jer ni jedna vrsta naših operacija u Iraku neće biti obustavljena. Na protiv, naredne mesece upotrebićemo za iskorišćavanje prednosti dobijenih slanjem pojačanja.“

Buš je dodao da su preostali izazovi ozbiljni i kompleksni. Uzimajući u obzir napore kojima su izloženi pripadnici oružanih snaga on je rekao da će, počevši od avgusta, učešće vojnika u borbama, i u Iraku i u Avganistanu, biti skraćeno sa 15 na 12 meseci.

”Naša zemlja duguje specijalnu zahvalnost vojnicima i porodicama koji su podržavali to produženo angažovanje. Posebno dugujemo zahvalnost svima koji služe u cilju uspostavljanja sloboda u Iraku.“

Predsednikovom kratkom govoru u Beloj kući prethodilo je dvodnevno svedočenje generala Petreusa i američkog ambasadora u Iraku, Rajana Krokera, u Kongresu. Buš je rekao da će se oni uskoro vratiti u Irak, uz usputna zaustavljanja u Saudijskoj Arabiji i drugim arapskim državama, za koje je rekao da igraju ulogu u budućnosti Iraka. Isto je rekao i za Iran, primećujući da bi Teheran mogao da bude pozitivna ili negativna snaga.

”Ako Iran učini pravi izbor, Amerika će podsticati njegov miroljubivi odnos sa Irakom. Ako izbor bude pogrešan, Amerika će delovati kako bi zaštitila svoje interese, svoje vojnike i svoje iračke partnere.“

Kritičari u Kongresu žestoko kritikuju tu predsednikovu politiku. Predsedavajuća Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, kaže da ratna politika Bušove administracije predstavlja višestruki promašaj.

”Predsednik nas je poveo u propali rat. Uvukao nas je duboko u dugove, a ti dugovi nas uvlače u recesiju,“ izjavila je Nensi Pelosi, dodajući da predsednik odugovlači rat kako bi teške odluke prepustio svom nasledniku u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG